Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Honderden christenen vluchten voor oprukkend IS

Honderden christelijke gezinnen zijn massaal uit het Centraal-Syrische stadje Sadad gevlucht. Terreurbeweging IS rukt steeds verder op richting de plaats, waardoor de christenen ervoor kozen het zekere voor het onzekere te nemen.

Strijders van IS met hun gezinnen
Strijders van IS met hun gezinnen Foto EPA / Ghulamullah Habibi

Honderden christelijke gezinnen zijn massaal uit het Centraal-Syrische stadje Sadad gevlucht. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) rukt steeds verder op richting de plaats, waardoor de christenen ervoor kozen het zekere voor het onzekere te nemen.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag. De gezinnen zijn nu onderweg naar de steden Homs en Damascus, die in handen zijn van het bewind van president Bashar al-Assad. Vandaag vonden gevechten plaats in het recent door IS veroverde plaatsje Qaryatain, slechts 25 kilometer van Sadad. Hierbij werden luchtaanvallen uitgevoerd door het regeringsleger.

De ligging van Sadad:

Het fundamentalistisch-sunnitische IS treedt hard op tegen andere geloofsgroepen. In gebieden die in handen zijn van de terreurgroep zijn christenen opgesloten, gemarteld en gekruisigd. In de Iraakse stad Mosul, waar christenen al 2.000 jaar woonden, zijn vrijwel alle christenen gevlucht. Ook shi’ieten en yezidi’s worden op grote schaal vermoord door IS.

Bij het geweld in Syrië zijn al meer dan 250.000 mensen om het leven gekomen. Zeker een miljoen personen raakten gewond. Miljoenen raakten ontheemd.