Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hollandse hupjes in een Indonesische heksenketel

Foto Bastiaan Heus
Foto Bastiaan Heus

Soraya De Visch Eijbergen heeft een hupje. Niet te verwarren met de reuzensprong van de beste badmintonster van Nederland op de foto, maar een klein sprongetje dat ze maakt als ze een punt heeft gescoord. Een kwart seconde hangt ze in de lucht, om dan met een zacht plofje te landen, als een shuttle die net binnen de lijnen valt. Zelf had ze geen idee, maar bij de Surrey Smashers in de National Badminton League werd het hupje meteen opgemerkt. Engelsen zien sommige dingen nu eenmaal eerder.

Dit weekend begint de 22-jarige aan haar eerste wereldkampioenschap. Dat vindt plaats in het beloofde badmintonland Indonesië en De Visch Eijbergen moet het in de eerste ronde opnemen tegen de Indonesische Linda Weni Fanetri. Plaats van handeling is de om zijn mysterieuze tochtvlagen beruchte Istora hal. Onder dat dak heeft de Nederlandse sport nog iets goed te maken: bokser Rudie Lubbers verloor er in 1973 op punten van Mohammed Ali. Nu zullen er vijftienduizend Indonesiërs zitten om de tegenstander van De Visch Eijbergen aan te moedigen. Maak zij kennen ons geheime wapen niet. De krantenkoppen liggen al klaar: Hollandse hupjes brengen heksenketel tot zwijgen.

Tekst Foto Bastiaan Heus