Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Hoe is het als IS je stad inneemt? Zie het in deze animatie

Abu Ibrahim al-Raqqawi woonde al zijn hele leven in de Syrische stad Raqqa. De stad heette oorspronkelijk Naem, Arabisch voor “paradijs”. Toepasselijk voor Raqqawi, die de plaats als een stukje hemel op Aarde zag. Totdat terreurgroep IS de stad veroverde en tot hoofdstad maakte. Mashable bracht Raqqawi’s verhaal met een mooie animatie in beeld.

Still uit de animatie van Mashable.
Still uit de animatie van Mashable. Mashable

Abu Ibrahim al-Raqqawi woonde al zijn hele leven in de Syrische stad Raqqa. De stad heette oorspronkelijk Naem, wat Arabisch is voor “paradijs”. Toepasselijk voor Raqqawi, die de plaats als een stukje hemel op Aarde zag. Totdat in 2014 terreurgroep IS de stad veroverde en tot hoofdstad van hun ‘kalifaat’ maakte.

Mashable bracht het hartverscheurende verhaal van Raqqawi (een pseudoniem) in beeld met een mooie animatie.

‘Een heel normale stad’

Nostalgisch denkt de 23-jarige Raqqawi aan hoe het leven in de Noord-Syrische stad vroeger was, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden. Stelletjes die bij de fontein zaten terwijl kinderen zich vermaakten op een springkasteel. En muziek die uit speakers de straten vulde, vermengd met het gelach van de spelende kinderen. “Raqqa was een hele normale stad”, aldus Raqqawi, die de plaats in oktober wist te ontvluchten.

Van dat alles is nog weinig over. Niet dat het leven onder de familie-Assad nou zo aantrekkelijk was. Het regime had overal spionnen en veel critici en dissidenten werden opgepakt, mishandeld en soms zelfs gemarteld. Raqqawi:

“Mensen leden maar konden hier niet over spreken. In Syrië wordt gezegd dat de muren oren hebben. Daarom durven mensen nergens over te praten.”

Arabische Lente

Maar vergeleken met het schrikbewind van IS was het leven voor de stichting van het ‘kalifaat’ relatief vrij en gelukkig. Raqqawi ging geneeskunde studeren aan de Universiteit van Deir Ez-zor. Toen de Arabische Lente in 2011 ook oversloeg op Syrië en er demonstraties uitbraken waarin werd opgeroepen tot meer democratie, wist Raqqawi dat hij terug moest keren. Hij sloot zich in Raqqa aan bij de protestbeweging tegen het bewind van Bashar al-Assad.

Assad antwoordde met nietsontziend geweld. Hij liet Raqqa en tal van andere Syrische steden bombarderen. De protesten mondden al rap uit in een burgeroorlog, waarbij tal van groepen elkaar bestreden. In het voorjaar van 2013 trok het gematigde Vrije Syrische Leger Raqqa binnen. Inwoners trokken een standbeeld van Hafez al-Assad, de vorige dictator, van zijn sokkel. Een nieuw tijdperk leek te zijn aangebroken. Raqqawi:

“Dat was echt de beste tijd in mijn leven. We waren allemaal erg gelukkig.”

Opmars van IS

Het geluk was echter van korte duur. Het Vrije Syrische Leger werd aangevallen door strijders van IS, dat in januari 2014 Raqqa volledig in handen kreeg. Het leven veranderde er drastisch. Vrouwen moesten volledig gesluierd over straat. Mannen mochten geen jeans meer dragen. En iedereen die er wat van durfde te zeggen, werd gemarteld of vermoord.

Raqqawi kon dit niet aanzien zonder iets te doen. Met een groep vrienden zette hij de actiegroep Raqqa wordt afgeslacht op. Het doel? Filmpjes maken van de gruweldaden die IS beging en deze via internet aan de wereld laten zien.

Een van de leden werd gesnapt door IS-strijders. Voor straf werd hij publiekelijk geëxecuteerd. De andere groepsleden werden met de dood bedreigd. Maar nu er geen onafhankelijke journalisten meer in het gebied aanwezig zijn, vinden ze hun werk te belangrijk om te stoppen. Tot op de dag van vandaag smokkelen ze unieke beelden en verslagen het IS-bolwerk uit. Raqqawi:

“Voor IS is Raqqa hun paradijs. Voor de inwoners is het de hel.

Lees hier het hele verhaal van Raqqawi op Mashable: The taking of Raqqa