Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Griekenland bezwijkt onder migranten

De Grieken kampen met economische malaise én een vluchtelingencrisis. Ze vragen de EU om hulp. Volgens de VN heerst „chaos” op de eilanden.

Griekenland roept dringend de hulp van Europa in. Deze keer niet om een faillissement af te wenden, maar omdat het wordt overspoeld door immigranten. „Een humanitaire crisis, binnen de economische crisis”, zei de Griekse premier Alexis Tsipras gisteren. Waar Griekenland in het hele vorige jaar 41.700 migranten zag arriveren, kreeg het nu alleen in juli al bijna 50.000 mensen te verwerken.

„De EU wordt getest op de Griekse kwestie. Het heeft, naar mijn mening, negatief gereageerd op het economische front. Ik hoop dat het positief zal reageren op het humanitaire front”, zei Tsipras gisteren na overleg met zijn ministers.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreekt van „totale chaos” op de Griekse eilanden. „De omvang van het lijden dat wij op de eilanden hebben gezien is ondraaglijk. [...] Dit is de Europese Unie en dit is totaal beschamend”, zei Vincent Cochetel, UNHCR-directeur voor Europa, gisteren. Hij riep Griekenland op om meer voor de migranten te doen. Volgens premier Tsipras is de toestroom van mensen groter dan de Griekse overheid in goede banen kan leiden. „We hebben er grote problemen mee en daarom hebben we de EU om hulp gevraagd”, aldus Tsipras.

Vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zijn overvol, waardoor mensen in de open lucht moeten slapen. Het afval hoopt zich op en sanitaire voorzieningen raken verstopt. Griekenland krijgt al EU-hulp om migranten op te vangen, maar volgens de Grieken is dat verre van voldoende.

De Europese Commissie riep de EU-lidstaten gisteren op om meer vliegtuigen en ander hulpmateriaal beschikbaar te stellen aan Frontex, de Europese organisatie die landen bijstaat bij de grensbewaking. De hulp zou vooral ten goede moeten komen aan Griekenland en aan Hongarije, dat ook te kampen heeft met een grote toestroom van migranten.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde aan dat hij plannen voor een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten opnieuw zal indienen. Volgens Frontex is 90 procent van de mensen die in Griekenland aankomen afkomstig uit de door oorlog verscheurde landen Syrië en Afghanistan.

Vorige maand waren EU-landen bereid 16.000 migranten extra op te nemen, terwijl er dit jaar alleen over zee al 192.000 in Europa zijn gearriveerd.

Overlevenden van een bootramp voor de kust van Libië, eerder deze week, hebben gisteren tegen de Italiaanse politie verklaard dat zo’n 200 migranten benedendeks zaten opgesloten. Zij zijn waarschijnlijk allemaal verdronken. Volgens de overlevenden waren mensensmokkelaars aan boord bewapend met messen en dwongen ze de migranten benedendeks te blijven. Italië heeft vijf mogelijke mensensmokkelaars gearresteerd die van de boot afkomstig zijn. Er waren meer dan 370 overlevenden van de ramp. Er zijn nu 26 lichamen geborgen.