Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Gijzeling hotel Mali ten einde - twaalf doden

De Malinese president en Malinese troepen in Kati, vlakbij Bamako.
De Malinese president en Malinese troepen in Kati, vlakbij Bamako. AFP / Haribou Kouyate

De gijzeling in een hotel in Mali is ten einde. Dat heeft de woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd.

Het Malinese leger heeft, met steun van het Franse leger, vier gijzelaars bevrijd, die werden vastgehouden door islamitische militanten. Er zijn drie lichamen aangetroffen. De slachtoffers waren VN-medewerkers uit Oekraïne, Rusland en Zuid-Afrika, aldus een zegsman van de Malinese krijgsmacht. Ook zijn vijf soldaten en vier aanvallers gedood; een van hen had explosieven op zijn lichaam.

Verborgen tijdens aanval

De vier bevrijde gijzelaars waren personeel van de VN. Het gaat om twee Zuid-Afrikanen, een Rus en een Oekraïner. Dat heeft de VN bekendgemaakt. Ze hebben zich tijdens de gijzeling verborgen voor de aanvallers.

Gewapende lieden vielen gisteren het Byblos hotel, waar veel VN-militairen komen. Het hotel ligt in de buurt van legerbasis Sévare, zo’n 600 kilometer van hoofdstad Bamako.

Situatie Mali instabiel

Het noorden van Mali viel in 2012 in handen van islamitische extremisten, waarna de militanten de belangrijkste delen van het land in handen dreigden te krijgen. Frankrijk viel vervolgens in 2013 het land binnen om de extremisten te verdrijven. Hoewel er nog altijd buitenlandse soldaten in Mali zijn, blijft het land instabiel en plegen extremisten geregeld met succes aanslagen.