Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Secretary

(Steven Shainberg, 2002). Tien jaar voor Vijftig tinten grijs vierde Secretary al zonder enig moralisme de geneugten van een BDSM-relatie. Maggie Gyllenhaal speelt Lee, een zichzelf verwondende vrouw met een laag gevoel van eigenwaarde. Dat verandert als ze gaat werken voor de niet zo succesvolle advocaat Edward (James Spader). De relatie van liefde, seks, macht en intimiteit die zich tussen hen ontwikkelt verschuift constant. Door zijn onderwerp lijkt Secretary bijna een sensationele film, maar uiteindelijk is het vooral een film over de ontwikkeling van Lee van onzeker, emotioneel onderontwikkeld meisje tot krachtige, zelfbewuste persoonlijkheid.

André Waardenburg