Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Experiment dit weekend: voetballen zonder politie

Ondanks de afwezigheid van politie gaan vier Eredivisie-wedstrijden door. Agenten hebben intussen kritiek op politiebaas Gerard Bouman.

Dit weekend is de testcase voor het voetbal in Nederland: kan er gespeeld worden zonder politie? Tijdens het openingsweekend van de eredivisie legt de politie haar werk neer. De bonden staken voor een betere cao. Vijf wedstrijden zijn hierdoor afgelast, vier gaan wel door – zonder aanwezigheid van politie.

De voetbalclubs hebben afspraken gemaakt met burgemeesters over de inzet van extra stewards, begeleiders en verkeersregelaars. Door die extra mankracht vindt de loco-burgemeester van Tilburg dat de wedstrijd Willem II tegen Vitesse kan doorgaan. Afgelopen donderdag was de politie nog wel nodig, toen supporters van Vitesse op de vuist gingen met supporters van het Britse Southampton. In de binnenstad van Arnhem werd gegooid met stoelen en tafels. Negentien relschoppers van Vitesse zaten gisteravond nog vast – allen zijn bij de politie bekend vanwege eerder voetbalgeweld.

In Alkmaar wordt de risicowedstrijd AZ - Ajax gespeeld, die in het verleden regelmatig uit de hand liep. Vorig jaar vochten zo’n zeventig hooligans van beide clubs met elkaar voorafgaand aan de wedstrijd. Een wedstrijd tussen A-junioren van Ajax en AZ moest in maart dit jaar worden verplaatst uit angst voor rellen. Burgemeester Bruinooge van Alkmaar voorziet echter een gemoedelijke wedstrijd, bijgewoond door 750 bezoekende supporters van Ajax.

Om de orde te bewaken worden soms duizenden uren politie-inzet per wedstrijd ingezet. Voetbal kost de politie jaarlijks ongeveer 300.000 manuren. Met de staking van dit weekend wordt duidelijk of het ook minder kan. De Alkmaarse burgemeester Bruinooge suggereerde eerder deze week dat wedstrijden vaker zonder politie gespeeld kunnen worden.

Met hun staking proberen de bonden druk te zetten op de cao-onderhandelingen. De bonden eisen meer salaris voor de politie en vinden dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) hen niet tegemoet komt. De baas van de nationale politie Gerard Bouman weigert zich uit te laten over de vraag of hij het eens is met de eisen van de politievakbonden. In een interview met deze krant zegt hij alleen dat hij hoopt dat er voor de politie „een goede CAO” komt. De korpschef zegt zich „intern nooit te hebben uitgelaten” over looneisen.

Onder agenten is veel kritiek op Bouman omdat hij de al maanden aanhoudende politieacties voor meer salaris niet nadrukkelijk steunt. Vooral op het intranet van de politie zelf wordt er vaak luidruchtig geklaagd over Bouman. „Daar lig ik niet wakker van”, zegt hij over de kritiek.

De bonden willen met hun staking dit weekend ook laten zien dat voetbalevenementen te veel politie-inzet vragen. Er worden al langer plannen gemaakt voor het terugdringen van de politie-inzet. Nu blijkt dat clubs zelf meer stewards kunnen leveren, kan dit gevolgen hebben voor het aantal agenten dat beschikbaar is voor toekomstige wedstrijden. Dit kan voor clubs extra kosten met zich meebrengen. Zo zet Ajax dit weekend op eigen kosten tientallen extra stewards in.