Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Eredivisie: Feyenoord pakt punten tegen FC Utrecht, Roda JC verslaat Heracles

Feyenoord-speler Dirk Kuijt
Feyenoord-speler Dirk Kuijt Foto: ANP / Jerry Lampen

Roda JC heeft de terugkeer in de eredivisie zaterdag opgeluisterd met een 3-1-thuiszege op Heracles Almelo. In de Kuip won Feyenoord zijn eerste wedstrijd van het seizoen van FC Utrecht met 3-2.

Roda JC - Heracles Almelo: 3-1

In een afwachtende openingsfase was het meest memorabele moment de staande ovatie voor de onlangs overleden Dick Nanninga (66), de spits die tussen 1974 en 1982 met rugnummer 13 bij Roda JC speelde. Na het massale eerbetoon nam Heracles steeds meer het initiatief, al duurde het tot de 24e minuut voor de ploeg op doel schoot. Het afstandsschot van Joey Pelupessy ging een meter over.

Daarmee kwam de wedstrijd wel direct los, met ook meteen een goede mogelijkheid aan de andere kant. Een vrije trap van Faik werd van richting veranderd door Arjan Swinkels, waardoor doelman Bram Castro de bal maar net uit de hoek kon tikken.

Openingstreffer

Toch was het Heracles dat als eerste scoorde. Iliass Bel Hassani schoot na een half uur spelen op aangeven van Brahim Darri de eerste eredivisiegoal van 2015-2016 binnen.

Lang konden de Almeloërs niet van de virtuele koppositie in de eredivisie genieten, want binnen vijf minuten was het weer gelijk. Edwin Gyasi bleef op de been tussen twee verdedigers en punterde knap binnen. Kort daarna moest Roda JC verplicht wisselen. De debuterende verdediger Gibril Sankoh kwam ongelukkig neer na een tackle en moest zich met een schouderblessure laten vervangen door Daryl Werker.

Roda JC kwam direct na rust op voorsprong. Uit een verre ingooi kopte Gyasi nog op de paal, waarop de Belg Tom Van Hyfte de bal in de rebound alsnog binnenwerkte. De open wedstrijd in een sfeervol en goedgevuld Parkstad Limburg Stadion zonder aanwezige politie golfde daarna op en neer, met kansen aan beide zijden. Uiteindelijk was het Faik die de beslissing bracht.

Feyenoord - FC Utrecht: 3-2

Ook Feyenoord zette de eerste competitiewedstrijd van het seizoen in winst om. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg FC Utrecht in De Kuip met 3-2. Feyenoord speelde bijna de hele tweede helft met tien man na rood voor Rick Karsdorp, maar trok de wedstrijd in het laatste kwartier toch op wilskracht naar zich toe.

Colin Kazim-Richards had de thuisclub in de eerste helft op voorsprong gebracht, maar na rust werd Feyenoord met tien man teruggedrongen door FC Utrecht. Sébastien Haller trok de stand een kwartier voor tijd gelijk, maar in ondertal knokte Feyenoord zich toch naar de winst. Invaller Tonny Vilhena en de teruggekeerde Dirk Kuijt (strafschop) bezorgden Van Bronckhorst een geslaagde competitiestart. Daar kon de benutte strafschop van Haller in blessuretijd niets meer aan veranderen.