Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Tienertoer: ‘Een berg opfietsen, dat was even schrikken’

De eerste vakantie zonder ouders. Filmmaakster Nicole van Kilsdonk (49) maakte in arren moede brandnetelsoep.

Nicole van Kilsdonk in de Ardennen, 1983
Nicole van Kilsdonk in de Ardennen, 1983

1983

„Mijn eerste poging tot een vakantie zonder ouders was een jammerlijke mislukking. Ik zat in de brugklas, zou vijf dagen op tienertoer gaan en bij ooms en tantes logeren met een vriendin, maar die kreeg op het station al heimwee. We zijn toen maar terug naar huis gegaan.

„Toen ik zeventien was, ging ik met een wat avontuurlijker vriendin een week fietsen en kamperen in de Ardennen. We gingen op oude racefietsen die we van familieleden hadden geleend. Tent en gastankje achterop. We waren allebei opgevoed door kamperende ouders, dus dat was niet nieuw. We woonden in Brabant en fietsten gewoon naar de Ardennen toe.

„We hadden geen flauw benul van fietsen, we wisten nog net hoe je een band moest oppompen. Maar we waren fit en we gingen het gewoon doen. Bij Luik maakte ik voor de eerste keer mee wat het is om een berg op te fietsen. Dat was even schrikken. Als Nederlander weet je niet wat zo’n klim met je spieren doet.

„Fietsen in de Ardennen was een behoorlijk intense ervaring en daarnaast regende het die vakantie ook nog eens dagenlang. We hingen onze natte kleren op in een natte tent. Geen schijn van kans dus dat ze droogden.

„We kampeerden bij een boer in een vallei en op een gegeven moment zaten we zonder eten. We hadden zo weinig zin om in die regen weer een steile helling op te fietsen om een winkel te zoeken, dat we toen maar brandnetels hebben geplukt om soep van te maken. Gelukkig had die boer medelijden met die twee meiden die zaten weg te regenen in hun tent. Hij bood ons onderdak aan in een schuur en gaf ons warme chocolademelk.

„Het was totaal nieuw om zelf beslissingen te kunnen nemen, te bepalen waar ik naar toe ging en zelf alles te ontdekken, maar het was natuurlijk niet echt een spannende vakantie. Ik was een behoorlijk braaf, bedeesd en voorzichtig meisje. Een laatbloeier.

„Het grote avontuur begon pas een jaar later, toen ik mee op vakantie mocht met mijn zus, die veel ouder was dan ik. Ik zou eerst gaan fietsen met mijn vriendje, maar het liep mis met de liefde en toen zat ik voor het eerst met een serieus gebroken hart. Om me op te beuren, nam mijn zus me mee. We gingen met de trein naar Genua, daarna met de boot naar Sardinië en daar hebben we een maandlang rondgelift. Mijn zus leerde me op een terras zitten en een cappuccino bestellen, Italiaans praten en rond lunchtijd martini bianco drinken. We aten wildzwijn aan het spit bij volle maan. Dat was nog eens wat anders dan brandnetelsoep.

„Ik heb daarna nog heel veel fietsvakanties gemaakt. Die allereerste fietsvakantie in de Ardennen was daardoor bijna ondergesneeuwd in mijn geheugen. Door deze rubriek kwam hij weer boven drijven. Ik realiseer me nu dat dat fietsen er bij mij al heel vroeg in zat.”

2015

„Ik ben dit jaar naar de Vaucluse gegaan samen met mijn vriend, mijn 15-jarige dochter en haar vriendinnetje. We hebben onder meer de camping bezocht waar ik vorig jaar scènes heb gedraaid voor mijn laatste film ‘Ventoux’ die, dat kan geen toeval zijn, over fietsen gaat. We hebben daar de film vertoond en de campingeigenaren waren enorm trots.

„En ja, ik heb ook nog gefietst. Vroeg in de ochtend, want het was erg warm. Ik vind het altijd weer bijzonder om een berg op te fietsen en op eigen kracht boven te komen. En daarna, dat is erg prettig, mag je afdalen.”