Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een Viking in de tropen

Filmmakers Marie Lou Schoenmakers en Biba Krklec portretteren in Een Viking in de tropen (2015) de Deense Nic Møller, een hoteleigenaar die een bekende persoonlijkheid werd op Curaçao. In 1960 vestigde de avontuurlijke ingestelde Møller zich op het eiland. Hij werkte daar eerst als diamantair, maar werd midden jaren 70 eigenaar van het Avila Hotel in Willemstad. Zijn passie voor kunst en muziek werd leidend in de onderneming; het hotel fungeerde als een sociëteit waar kunstenaars, muzikanten en schrijvers samenkwamen.

Møller overleed in maart van dit jaar op tachtigjarige leeftijd. Hij heeft de documentaire voor zijn dood nog kunnen zien.