Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dekker: NPO moet goed verhaal hebben over kosten Koningslied

Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat de publieke omroep “een goed verhaal” moet hebben om de kosten van het Koningslied (550.000 euro) te verklaren. Dat zei hij zojuist in een interview met Den Haag FM.

Publiek tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy.
Publiek tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy. ANP / Marco de Swart

Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat de publieke omroep “een goed verhaal” moet hebben om de kosten van het Koningslied (550.000 euro) te verklaren. Dat zei hij zojuist in een interview met Den Haag FM.

Dekker “knipperde wel even” met zijn ogen toen hij het bedrag hoorde, zei hij. Dat bedrag kwam vorige week naar buiten via De Telegraaf.

“Ik vind het heel veel geld. Ik kan heel moeilijk een inschatting maken van wat zoiets kost. De omroep moet wel een goed verhaal hebben. Ik vind het sowieso heel belangrijk dat de publieke omroep transparanter is over waar het belastinggeld naartoe gaat.”

Kamerlid Arno Rutte (VVD) heeft deze week schriftelijke vragen gesteld over de kosten van het Koningslied. Een van die vragen is waar het geld precies aan is besteed door de Nederlandse publieke omroep (NPO).

Vier ton meer dan bekend

Het Koningslied heeft 550.000 euro gekost. Dat is vier ton meer dan eerder werd verkondigd door de NPO. Onbekend is waaraan het geld precies is uitgegeven; dat staat niet in de jaarrekening. Het geld ging in elk geval niet naar de artiesten, die kosteloos meewerkten.

Een woordvoerder van de NPO zei vorige week tegen NRC dat “de productie van het Koningslied, de app, de videoclip en het totstandbrengen van de liveverbinding”. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat “onder meer kosten zijn gemaakt voor studiohuur en kosten in verband met de activiteiten in en om Ahoy”.

Het Koningslied, gecomponeerd door John Ewbank, leidde tot een storm van kritiek. Daarop trok hij het lied terug, maar het Nationaal Comité Inhuldiging hield er toch aan vast.

Het Koningslied:

De parodie van Lucky TV op het Koningslied: