Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De Duitse woordenlijst voor Imtech

Installatiebedrijf

Ontredderd Imtech weet nog steeds niet hoe het verder moet na Duits faillissement. Een klein woordenboek.

Imtech doet allerlei soorten technisch installatiewerk, bijvoorbeeld aan deze verkeerslichten op een kruispunt in Nijmegen
Imtech doet allerlei soorten technisch installatiewerk, bijvoorbeeld aan deze verkeerslichten op een kruispunt in Nijmegen Foto Flip Franssen

Chaos en gebrek aan regie. En geen uitleg over wat er nou precies aan de hand is. Dat kenmerkt de crisis bij installatiebedrijf Imtech. Na weken zwaar onderhandelen over noodkrediet vroeg de Duitse tak afgelopen donderdag plotseling faillissement aan – een totale verrassing.

Het bedrijf geeft weinig informatie. Wie toch iets wil begrijpen van de situatie, ontkomt niet aan Duitse terminologie. Een klein woordenboekje.

In·sol·venz·an·trag <m.;~(e)s> 0.1 faillissementsaanvraag

Ze werden compleet door het nieuws overvallen, zegt een werknemer van Imtech die op het Duitse hoofdkantoor in Hamburg werkt. Ineens bleek donderdagmiddag dat hun werkgever faillissement had aangevraagd. Het Duitse personeel dacht dat er nog met de banken werd onderhandeld, maar dat was dus niet zo. Ze hoefden het bericht nog net niet uit nieuws te vernemen, het stond op intranet.

Gisteren, de dag na de faillissementsaanvraag, is iedereen gewoon naar kantoor gekomen en aan de slag gegaan, zegt de werknemer aan de telefoon. Hij wil niet met zijn naam in de krant, want de Insolvenzverwalter is nu de baas – de curator. De 4.200 werknemers van Imtech Duitsland krijgen in elk geval de komende drie maanden salaris. De werknemer is vol vertrouwen over een doorstart.

Het moederbedrijf in Gouda leek ook door het faillissement overrompeld. De aanvraag was een beslissing van het Duitse management. Als het een centraal uitgekiende stap was, had Imtech het bericht daarover wel gecombineerd met nieuws over een oplossing. Maar Imtech onderzoekt nog wat „de consequenties” zijn voor zichzelf, schreef het donderdag in het persbericht, en bekijkt „alle opties”.

Zah·lungs·fä·hig·keit <v.;g.mv.> 0.1 solvabiliteit

Hadden ze die Duitse wetgeving in de onderhandelingschaos even over het hoofd gezien? Dinsdag stuurde Imtech een persbericht uit dat „de laatste dagen” was gebleken dat Imtech Duitsland meer geld nodig had dan gedacht. Oorzaak: de Duitse wet. Daarop is een akkoord met de financiers over 75 miljoen euro extra noodkrediet stukgelopen – dat was bíjna rond.

Van de Duitse wet moet een bedrijf bepaalde buffers hebben. Als die buffers er niet meer zijn, moet een bedrijf faillissement aanvragen. Dat hebben de managers van de Duitse tak gedaan. Een bestuurder die daarmee te lang wacht, loopt namelijk risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Dat wilden ze blijkbaar niet.

Waarom het plan voor 75 miljoen mislukte? Imtech meende nog geld te kunnen halen uit de ‘garantiefaciliteiten’. Die garanties, die Imtech voor projecten afsluit, zorgen ervoor dat klanten verzekerd zijn dat er hoe dan ook geld is om de klus af te maken wanneer iets misgaat. Mogelijk konden garantieverstrekkers 75 miljoen euro vrijmaken. Maar de partijen – een diverse groep, volgens de woordvoerder – werden het niet eens.

Gläu·bi·ger <m.;~s,~> 0.1 schuldeiser, crediteur

Imtech Duitsland heeft vele schuldeisers. Opdrachtgevers met half afgebouwde projecten, leveranciers met onbetaalde facturen, de belastingdienst. Daarnaast zullen banken en kredietverzekeraars die garanties afgeven voor Duitse projecten vorderingen hebben.

Moederbedrijf Imtech is zelf – vermoedelijk – ook een grote schuldeiser van Imtech Duitsland. De financiering van het hele concern wordt geregeld „op groepsniveau”, zegt een woordvoerder. Dat betekent dat Imtech geld doorleent aan zijn dochterbedrijven. Daar heeft het een speciale vennootschap voor: Imtech Capital bv. Die bv heeft vorderingen op de dochterbedrijven van Imtech.

Een faillissement levert dus direct grote tekorten op, vanwege die vorderingen. Bovendien is Imtech Duitsland goed voor 20 procent van de omzet. En dat geld heeft Imtech hard nodig om onder meer de schuldenlast van 545 miljoen euro te kunnen dragen.

Pa·tro·nats·er·klä·rung <v.;~,~en> 0.1 patronaatsverklaring

De Duitse dochter is nauw met het moederbedrijf verweven. Imtech heeft bijvoorbeeld een „parent company guarantee” afgegeven voor de Duitse dochter, zegt de woordvoerder van Imtech, of een ‘Patronatserklärung’. Die houdt in dat het hoofdkantoor in Gouda garant staat voor Duitse activiteiten.

Wat er precies in die garantieverklaring staat, kan de woordvoerder niet zeggen. Het kan slaan op risico’s van projecten, op vorderingen van klanten, of dat de schuldeisers zich rechtstreeks in Gouda kunnen melden. Duidelijk is dat zo’n Patronatserklärung in dit geval de kans op totaal faillissement eerder vergroot dan verkleint.

Re·fi·nan·zie·rung <f.;~en> 0.1 herfinanciering

Hoe moet het nu verder met Imtech, zonder die grote Duitse dochter? Dat weet Imtech zelf ook nog niet. In het laatste persbericht, van donderdagmiddag, schreef Imtech „zo snel mogelijk” een update te geven over de gevolgen. Sindsdien is het stil.

Beleggers zijn in paniek: al dagen achtereen keldert de koers van Imtech tientallen procenten. Vrijdag sloot het aandeel weer 40 procent lager, op 71 cent. Begin deze week was een aandeel Imtech nog bijna 3 euro waard.

Er moet snel iets gebeuren. Grofweg zijn er twee scenario’s: Imtech wordt gered door de banken, of gaat ook failliet. De belangen van de banken zijn ook groot – maar niet allemaal hetzelfde. Imtechs huisbanken, ING, Rabobank, ABN Amro en de Duitse Commerzbank, zullen een faillissement willen voorkomen. Samen bezitten zij ook bijna de helft van de aandelen. Financiers met een kleiner financieel belang zullen minder hechten aan een redding. En of dat een echte redding wordt, moet nog blijken. Het kan ook het gefaseerd verkopen van elk onderdeel zijn waar aan te verdienen valt.

De bonte club van financiers – 40 in totaal – moet er komende dagen onderling en met Imtech zien uit te komen. Of niet.