Cruise, Jordan en steady start-ups

De week aan de hand van infographics op NRC Q.

Still cruisin’

Tom Cruise werd eerder dit jaar door Forbes nog vernietigend afgeschilderd: een middelmatige acteur in middelmatige films. Klopt dat? Misschien, maar cashen doet de 52-jarige acteur nog steeds. Ook deze week weer met het vijfde deel van Mission: Impossible, dat goed scoorde in de box-office lijstjes. De acteur zorgde in ruim dertig jaar tijd voor acht miljard aan opbrengsten uit kaartverkoop.

Het imperium Jordan

Hij stopte 12 jaar geleden met basketballen, maar cashen doet Michael Jordan nog steeds. Het vermogen van de Amerikaanse ster wordt geschat op één miljard dollar, and counting. Zo genereerde Jordan’s eigen sneaker - de Air Jordan - in 2013 een omzet van 2,5 miljard dollar, waarmee de oud-sporter zijn collega’s ver achter zich laat. Overigens zijn niet alleen sneakerfreaks fan, maar ook onder rappers is Jordan al jaren geliefd, blijkt uit data van RapGenius.

Heineken op de festivaltap

Heineken moet het vooral van groeimarkten als Azië en Afrika hebben, maar hoe populair is het bier nog in eigen land? Uit een analyse van NRC Q blijkt dat de horeca weliswaar minder Heineken tappen, maar dat het merk de festivalmarkt verovert.

heineken-festivals-bollenmapdefv2

De ‘kleine broer’ van Eindhoven

Twente is misschien niet de meest voor de hand liggende regio voor een bruisende (tech)start-upscene. Maar vergeet de regio Eindhoven - waar onder andere ASML, Philips en NXP gevestigd zijn - even, want in de oostelijke regio bloeit de technische kenniseconomie. En dat geeft de werkgelegenheid een boost.

Steady start-ups

Over start-ups gesproken: wie redt het en wie redt het niet? Uit nieuwe cijfers van de OECD blijkt dat Nederlandse start-ups relatief gezond zijn. Meer concreet: 53 procent van de startende bedrijven bestaat na vijf jaar nog steeds. Hoe doen ze het? Actief zijn in de juiste sector. En we zijn simpelweg gemotiveerd.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse cijfers

In de eerste zes maanden van dit jaar konden ruim 50.000 mensen hun zorgverzekeringspremie niet betalen, blijkt uit gegevens die datapersbureau LocalFocus via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft opgevraagd. Deze mensen zijn om die reden aangemeld als ‘wanbetaler’ bij het Zorginstituut Nederland. Gekeken naar de cijfers per gemeente vallen vooral gemeenten met veel ontvangers van een bijstandsuitkering op: Rotterdam, Almere, Lelystad en Heerlen, bijvoorbeeld.

En verder:

  • Aantal faillissementen: = (425 in juli)
  • Inflatie: = (1 procent)
  • Gemiddelde huurprijzen: ↑ (+2,3 procent t.o.v. juni 2014)
  • Banencreatie door multinationals: = (20 procent van de werkgelegenheid)
  • Productie door de industrie: ↑ (+3,6 t.o.v. juni 2014)
  • Overslag containervervoer NL-havens: ↑ (+9 procent t.o.v. 2013)
      • Yordi Dam