Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

AZ naar Roemenië, Ajax treft Jablonec in play-offs

Ajax tegen oude bekende van AZ en Rapid Wien.

Spelers van Jablonec nadat ze donderdag Kopenhagen uitschakelden
Spelers van Jablonec nadat ze donderdag Kopenhagen uitschakelden Foto Jens Dresling/AP

Ajax is in de play-offs voor de groepsfase van de Europa League in Nyon gekoppeld aan het Tsjechische FK Jablonec. AZ lootte vrijdagmiddag FC Astra Giurgi uit Roemenië. Beide Nederlandse clubs beginnen op 20 augustus met een uitduel. Bekerwinnaar FC Groningen is als enige Nederlandse ploeg al verzekerd van een startplek in het hoofdtoernooi.

Gert-Jan Verbeek zei vier jaar geleden als AZ-trainer dat FK Jablonec van eredivisiewaardig niveau was. De Alkmaarse club lootte destijds de huidige tegenstander van Ajax. „Ze zouden boven aan het rechterrijtje kunnen staan, maar als we ons niveau halen, moeten we ervan kunnen winnen”, zei Verbeek in 2011.

Na twee matige wedstrijden (2-0 thuiszege en 1-1 in Tsjechië) ging AZ uiteindelijk door. Vier jaar later mag Ajax voor eerherstel na het echec tegen Rapid Wien – uitschakeling in de voorronde van de Champions League – naar de nummer drie van vorig jaar in de Tsjechische competitie. Jablonec schakelde in de vorige ronde FC Kopenhagen uit.

„De wedstrijd tegen Ajax wordt een interessante test voor ons”, reageerde Jablonec-trainer Jaroslav Silhavy op de website van voetbalbond UEFA. „We kijken er enorm naar uit. Ajax is traditioneel gezien een Europese reus. Het is lang geleden dat we zo’n grote club op bezoek hebben gehad in onze stad””, zei hij. „Ik acht ons op voorhand niet kansloos”

Frank de Boer gaf toe nog weinig te weten van Jablonec. „Het is een onbekende tegenstander”, zei de Ajax-trainer vrijdag op een persconferentie. „Ik weet dat ze Kopenhagen hebben uitgeschakeld, en dat is toch een gerenommeerde ploeg die ook vaak in de Champions League speelt. Ze hebben in een oefenwedstrijd tegen Rapid Wien 0-0 gespeeld. Dat zijn de enige feiten die ik weet. En dat ze uit Tsjechië komen. Het lijkt me duidelijk dat wij de favoriet zijn.”

AZ ontmoet de ploeg die West Ham United uitschakelde. FC Astra Giurgi, de nummer vier van afgelopen seizoen in Roemenië, speelde in Londen met 2-2 gelijk en won thuis in Giurgi met 2-1. Vorig jaar was Astra Giurgi in de play-offs te sterk voor Olympique Lyon.

Southampton, van Ronald Koemen, treft na Vitesse nu de Deense kampioen FC Midtjylland in de play-offs. Borussia Dortmund lootte het Noorse Odds BK.

Trainer Louis van Gaal neemt het in de play-offs van de Champions League met Manchester United op tegen Club Brugge. Memphis Depay en Daley Blind spelen tegen Brugge-middenvelder Ruud Vormer, die spreekt van een „fantastische loting”.