Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Actie van ADO-fans in Den Haag tegen politie verloopt rustig

Honderden ADO-supporters verzamelden zich vanavond in Den Haag voor een ‘fanborrel’ en een wandeling door de stad. Hierop verschenen ook flink wat politieagenten en ME-busjes, die de voetbalfans volgden. De supporters daagde de politie uit, maar grote incidenten bleven uit.

Supporters van voetbalclub ADO Den Haag hebben zich verzameld op het Plein. Ze houden een protestactie tegen de politiestaking, omdat daardoor de wedstrijd van hun club tegen PSV niet doorgaat.
Supporters van voetbalclub ADO Den Haag hebben zich verzameld op het Plein. Ze houden een protestactie tegen de politiestaking, omdat daardoor de wedstrijd van hun club tegen PSV niet doorgaat. Foto ANP / Marten van Dijl

Honderden ADO-supporters verzamelden zich vanavond in Den Haag voor een ‘fanborrel’ en een wandeling door de stad. Hierop verschenen ook flink wat politieagenten en ME-busjes, die de voetbalfans volgden. De supporters daagde de politie uit, maar grote incidenten bleven uit.

Het motto van de actie was “Wij geen wedstrijd, hun (de politie, red.) geen staking”. De organisatie had deelnemers via Facebook opgeroepen de rust te bewaren tijdens de wandeling door Den Haag:

“Aangezien er landelijke belangstelling is van de pers, verwachten wij dat ook onruststokers op de borrel afkomen. Een ieder moet zich realiseren dat dit niet moet leiden tot negatieve publiciteit van onze club en supporters.”

Actie geslaagd

Onderweg zongen de supporters liederen en werden er af en toe in koor leuzen gescandeerd. Ook werden er vuurwerk en rookbommen afgestoken, maar er vonden uiteindelijk geen schermutselingen plaats. De voetbalfanaten liepen langs het Spui, de Grote Markt en door de rosse buurt. De politie noemde de actie van de ADO-fans na afloop ‘geslaagd’:

Twitter avatar PolDenHaag Politie Den Haag Actie ADO-fans #plein en binnenstad Den Haag geslaagd. Netjes binnen de lijnen gebleven #supportersX

Antisemitische leuzen

Ook de ADO-supportersclub plaatste na afloop op Facebook: Missie geslaagd. Later op de avond bleek echter dat mogelijk toch niet alles zo ordentelijk verlopen is. Een politiewoordvoerder bevestigde tegenover ANP dat de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek gaan doen naar antisemitische leuzen die zouden zijn geroepen door ADO-supporters. Bij het onderzoek wordt ook gekeken naar of de betreffende supporters vervolgd kunnen worden.

Vandaag zou eigenlijk een wedstrijd worden gespeeld door ADO tegen PSV in het Kyocera Stadion. Die match ging echter niet door vanwege politieacties. De vakbonden zijn ontevreden over de politie-cao en voeren al maanden acties.