Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Thijs Wolzak fotografeert

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buiten. Deze week in de Rotterdamse Pluktuin.

Asfalt Pluk van de Petteflet kwam in actie toen grote mensen de verwilderde Torteltuin wilden asfalteren. Hij bedacht een plan om de tuin te redden. Thuiszorgmedewerker Erik Wemmers (50), de man die op het trapje staat te filmen, kwam in actie toen gemeentemensen maar niks deden aan een asfaltterrein dat al 18 jaar braak lag. Samen met buurtbewoners bedacht hij een plan om er de Pluktuin van te maken. „Vier jaar later is het asfalt amper nog te zien”, zegt Wemmers. Op het terrein van 80 x 120 meter in de Rotterdamse wijk Essenburg is nu een rozentuin aangelegd, een pad met houtsnippers („voor een stukje landelijkheid”) en in 120 big bags staan minifruitboompjes. Jam en chutney van eigen oogst (perzik, appels, peren, kersen) is te koop. „Dit jaar hebben we heel veel kersenjam.”

Wat de pot schaft De imkers op de foto zijn bezig met een demonstratie honing oogsten, zij hebben in de Pluktuin een bijenkast staan. Uit de verkoop van honing en jam wordt bijvoorbeeld een maaltijd voor bewoners betaald. „Laatst zaten hier 110 mensen aan lange tafels te eten wat de pot schaft. En heus niet alleen omdat het gratis is. Vrijgezellen, allochtonen, tweeverdieners, gezinnen met kinderen, allemaal zoeken ze de gezelligheid.”

Heen en weer De Pluktuin heeft een eigen pontje. Tussen de tuin en de huizen aan de Essenburgsingel ligt een sloot, waardoor sommige buurtbewoners enorm moesten omlopen naar de ingang. Omdat „de gemeente natuurlijk geen geld voor een bruggetje had”, bouwden ze zelf van piepschuim, tentzeil en hout een pontje met bloembakken aan de zijkanten. „Prima constructie. Het heeft al honderden buurtbewoners overgezet.”

Monique Snoeijen