Eredivisie bindt strijd aan met aanbieder illegale beelden

Abonneezender FOX Sports dreigt een van de populairste illegale websites met live-voetbal in Nederland met een gang naar de rechter. Het gaat om een site met de naam JanLul.com. De streams – live-beelden, geen downloads – van de eredivisiewedstrijden trokken duizenden kijkers. De beheerder van de site verdiende geld met advertenties, een betaalde app en een sms-dienst voor voetbalwedstrijden.

FOX Sports vindt dat de site zijn auteursrecht schendt of faciliteert dat anderen zijn rechten schenden. De zender wil de schade proberen te verhalen. Die zou in de tienduizenden euro’s lopen. De man heeft inmiddels bekend en heeft spijt, aldus een woordvoerder van FOX Sports. Hij wil niet bevestigen dat het om JanLul.com gaat, maar veel tekenen wijzen op deze populaire aanbieder. De site is sinds kort uit de lucht en het webadres staat sindsdien op naam van Eredivisie Media & Marketing, het bedrijf van FOX en de eredivisieclubs.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Nederlandse zender een grootschalige aanbieder van illegale sportstreams aanpakt. Mediaconcerns betalen miljoenen euro’s voor de uitzendrechten van topsport, een van de weinige zaken die kijkers nog live willen zien op tv. De rest, van series en films tot documentaires, kijken ze in toenemende mate ‘on demand’.