De loyaliteit van Trump ligt alleen bij Trump

Hij zal de Republikeinse presidentskandidaat steunen – als hij het zelf wordt. Zo niet, dan wil hij als onafhankelijke kandidaat proberen de verkiezingen van 2016 te winnen, zelfs al helpt dat de Democraten.

Met deze aankondiging zorgde vastgoedmagnaat en realityster Donald Trump voor het meeste geloei bij het publiek van het eerste tv-debat tussen de tien belangrijkste kandidaten voor de Republikeinse presidentsnominatie, dat gisteren te zien was bij Fox News. Ook zijn reactie op een vraag van presentator Megyn Kelly over zijn vermeende seksisme werd onthaald als goed entertainment. Kelly bracht in herinnering dat Trump vrouwen „vette varkens, honden en walgelijke dieren” heeft genoemd. „Alleen Rosie O’Donnell”, zei Trump, die op Twitter regelmatig bekvecht met deze linkse comédienne. Toen Kelly aanhield, betoogde Trump dat Amerika geen tijd heeft voor politieke correctheid.

Hiermee domineerde Trump het debat, waarin alle Republikeinse stokpaarden – de Iran-deal, abortus, Obamacare de revue passeerden. Anders dan eerder zei Jeb Bush, nu wel onomwonden dat zijn broer een fout maakte toen hij Irak binnenviel. Dat hij hier eerder moeilijk over deed, zei hij, kwam doordat hij als gouverneur van Florida veel contact had met de families van omgekomen soldaten.

Het inhoudelijkste duel was dat tussen libertair Rand Paul en conservatief Chris Christie over de bevoegdheden van de geheime dienst NSA. Christie, ten tijde van de aanslagen in 2001 openbaar aanklager van New Jersey, wil die weer uitbreiden. Hij noemde Paul „iemand die in een regeringscommissie gebakken lucht heeft zitten leveren”. De Democratische kandidaten hebben hun eerste debat op 13 oktober voor zender CNN.