Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Terugkijken: het laatste optreden van Jon Stewart in The Daily Show

John Stewart heeft vannacht na 16 jaar afscheid genomen als presentator van The Daily Show. In een extra lange aflevering werd de komiek en producent uitgezwaaid door zijn collega’s en oude bekenden. Onder meer Hillary Clinton, Bruce Springsteen en eeuwige rivaal Bill O’Reilly maakten hun opwachting.

Een beeld uit de video

John Stewart heeft vannacht na 16 jaar afscheid genomen als presentator van The Daily Show. In een aflevering van bijna 50 minuten werd de komiek en producent uitgezwaaid door zijn collega’s en oude bekenden. Onder meer presidentskandidaat Hillary Clinton, zanger Bruce Springsteen en eeuwige rivaal Bill O’Reilly maakten hun opwachting.

Klik op de afbeelding voor het laatste optreden van Stewart:
Knipsel

Heel even deed Stewart nog alsof hij ook in zijn laatste show nog de diepte in wilde gaan. Hij begon het programma met een item over het Republikeinse debat, ook al werd dat pas een paar uur na de opnames gehouden. Die sketch bleek echter de opmaat naar een eerbetoon van zijn collega’s.

Ook veel mikpunten kwamen langs…

Dat ging overigens wel met de gebruikelijke knipoog. Zo deed een van de verslaggevers, Kristen Schaal, alsof ze dacht dat Stewart al vervangen was door opvolger Trevor Noah. En diezelfde Noah kwam in de uitzending langs om, heel opzichtig, het bureau van Stewart op te meten. Die reageerde:

“Hé Trevor, kun je me misschien nog een minnut of twintig de tijd geven?”

Naast verslaggevers en oud-verslaggevers was de laatste aflevering ook een weerzien met oude bekenden en mikpunten van Stewart, veelal via eerder opgenomen video’s. Zo kwam Wolf Blitzer langs, een presentator van het zo regelmatig bekritiseerde CNN. En ook de Republikeinse politici Lindsey Graham en John McCain.

…onder wie rivaal Bill O’Reilly

Wie in die parade uiteraard niet kon ontbreken was Bill O’Reilly, al jaren de grote rivaal van Stewart. In de montage van toespraakjes had de presentator van Fox News – nog vaker dan CNN slachtoffer van de grappen van Stewart – een korte boodschap voor zijn ‘aartsvijand’:

“Veel plezier met het voeren van je konijnen, afhaker!”

Toch bleef het niet alleen bij het maken van grappen. Met het einde van de aflevering in zicht nam ook de emotie bij Stewart toe. Vechtend tegen de tranen bedankte hij vrouw en kinderen, die “hem leerden wat plezier is”, en zei hij:

“Wat ik het meeste ga missen aan de show zijn de mensen, die er altijd voor me waren. Dit is de mooiste plaats waar ik ooit ben geweest.”

‘Geen einde, maar een pauze’

Van een einde wilde de komiek in zijn laatste woorden echter niet spreken. The Daily Show gaat door, maar dan zonder Stewart. En ook Stewart zelf gaat door, maar dan zonder The Daily Show. Hij sloot af:

“Een artiest die ik heel erg bewonder zei ooit dat hij zijn loopbaan zag als één groot gesprek met zijn publiek. En die gedachte vind ik mooi, om meerdere redenen. Maar de belangrijkste is dat het een streep zet door het idee dat dingen eindig zijn. We stoppen niet met dit programma, maar nemen een korte pauze in het gesprek. Dus in plaats van afscheid te nemen, zeg ik nu dat ik een borrel ga nemen.”