Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Regime nu ook doelwit van IS

Bij een reeks aanslagen in Saoedi-Arabië is nu voor het eerst een aanslag gepleegd op het regime. Zeker vijftien mensen stierven. IS eist de oorlogsdaad op.

Prins Faisal bin Khalid bezoekt slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Abha, Saoedi-Arabië. Foto epa
Prins Faisal bin Khalid bezoekt slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Abha, Saoedi-Arabië. Foto epa

Voor de derde keer in drie maanden is gisteren in Saoedi-Arabië een bloedige zelfmoordaanslag gepleegd op een moskee.

De vorige twee aanslagen in mei waren gericht tegen shi’itische moskeeën. Voor de in het koninkrijk dominante radicaal-sunnitische wahabitische islam zijn shi’ieten tweederangsburgers.

Maar deze keer waren de speciale eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken doelwit, waarmee de aanvallers een belangrijk onderdeel van het regime zelf troffen.

Opmars naar kalifaat

Volgens de staatszender Al-Ekhbaria kwamen bij de aanslag op de moskee in Abha in het zuidwesten van Saoedi-Arabië 17 mensen om het leven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het op 15 doden en bevestigt dat daaronder tien politiemannen waren. Zij waren op het moment van de aanslag in gebed. De eerdere aanslagen op 22 en 29 mei in Qatif en Damman in de overwegend shi’itische Oostelijke Provincie eisten respectievelijk 21 en 4 levens.

De extremistisch-sunnitische Islamitische Staat eiste destijds de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen op de shi’ieten. Het is waarschijnlijk dat de aanslag op de politie in Abha eveneens het werk is van deze jihadistische terreurorganisatie. IS probeert een kalifaat te vestigen in al het door moslims bewoond gebied. IS is fel anti-shi’itisch – omdat shi’ieten volgens strikte sunnieten geloofsafvalligen zijn en dus dood moeten. Tegelijkertijd bedreigt IS alle islamitische regimes. Alle gelovigen moeten immers trouw zweren aan de kalief. Een monarchie zoals de Saoedische past niet in het beeld van IS.

In Saoedi-Arabië heeft IS onder jongeren redelijk wat aanhang. De Saoedische autoriteiten hebben vorige maand meer dan 400 extremisten opgepakt, maar koning Salman, kroonprins Mohammed bin Nayef en adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman (zijn zoon) zien Iran als een veel grotere bedreiging dan de IS.

Oorlogschaos

In dat kader lanceerden zij in maart een luchtoorlog tegen de shi’itische Houthi-rebellen in zuidelijk buurland Jemen. Volgens Saoedi-Arabië zijn de Houthi’s Iraanse marionetten, net zoals de regimes van Syrië en Irak, en Hezbollah in Libanon.

Eenheden uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten helpen intussen op de grond in Jemen anti-Houthi-strijdgroepen het land terug te veroveren op de rebellen. Van de oorlogschaos profiteert de regionale Al-Qaeda, die gisteren drie steden innam in de buurt van de havenstad Aden, waaruit de Houthi’s pas zijn verdreven.

Deze Al-Qaeda is een fusie van Jemenitische en Saoedische extremisten, die in 2009 een zelfmoordterrorist afstuurde op huidig kroonprins Mohammed bin Nayef. Deze werd licht gewond bij de aanslag. Al-Qaeda is in Jemen nu echter de facto een bondgenoot van de Saoediërs in hun oorlog tegen de Houthi’s.