Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Record: tot dertig jaar cel voor beledigen van Thaise koning

Koning Bhumibol op een archieffoto uit 2007.
Koning Bhumibol op een archieffoto uit 2007. Foto EPA / Narong Sangnak

In Thailand zijn twee personen veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens majesteitsschennis. Een 48-jarige man moet dertig jaar de gevangenis in voor het beledigen van de Thaise koning Bhumibol en een 29-jarige vrouw voor 28 jaar, zo meldde hun advocaten vandaag.

Het zijn de langste straffen ooit uitgedeeld voor majesteitsschennis in Thailand. Beiden hadden zich op Facebook uitgelaten over de Thaise koning. Ze waren in eerste instantie veroordeeld tot zestig en 58 jaar, maar de straf is gehalveerd nadat ze hadden bekend.

Thailand kent de zwaarste sancties ter wereld voor majesteitsschennis omdat koning Bhumibol, inmiddels 87 jaar oud, door veel Thai aanbeden wordt als een halfgod. De wet wordt sinds het leger vorig jaar de macht overnam weer veel meer gebruikt in Thailand. Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie is de wet sinds de coup minstens 56 keer toegepast. Critici vinden dat de wet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en wordt misbruikt voor politieke doeleinden.

Advocaat: nieuw vonnis ‘breekt record’

Pongsak Sriboonpeng, de man die dertig jaar de cel in moet, plaatste zes berichten en afbeeldingen op social media waarin hij Bhumibol zou hebben beledigd. Zijn advocaat Sasinan Thamnithian zegt tegen persbureau AFP dat deze veroordeling “een record heeft gebroken” in Thailand. Scriboonpeng kan niet in beroep omdat hij gearresteerd werd toen in Thailand nog de noodtoestand van kracht werd.

Over de rechtszaken rond godslastering in Thailand komt in het algemeen weinig naar buiten. Voor Thaise media gelden strenge restricties, waardoor alleen via mensenrechtenorganisaties wat informatie naar buiten komt.