Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ook bij Democraten twijfel over nucleair akkoord met Iran

Chuck Schumer, links op een archieffoto.
Chuck Schumer, links op een archieffoto. Foto AP / Cliff Owen

Niet alleen bij de Republikeinen, maar ook binnen de eigen partij van president Barack Obama is er verdeeldheid over het nucleaire akkoord met Iran. Onder meer de invloedrijke senator Chuck Schumer kan zich niet vinden in het vorige maand gesloten akkoord. Dat maakte Schumer volgens Reuters vannacht in een verklaring bekend.

Volgens de 64-jarige senator is de kans klein dat Iran door het akkoord ook daadwerkelijk verandert. Het is daarom verstandiger om de zware internationale sancties - die de Iraanse economie in crisis hebben gestort - aan te houden. Dat voorkomt dat Iran “nucleaire en niet-nucleaire macht” behoudt, zei Schumer:

“Voor- en tegenstanders hebben allebei goede argumenten voor hun standpunten, en die kunnen we niet zomaar terzijde schuiven. Het evalueren van het akkoord is daardoor een moeilijke taak. Na lang inlezen, flink nadenken en een moment van bezinning heb ik besloten dat ik tegen het akkoord ben.”

Als het tot een motie tegen het akkoord komt, zal Schumer dan ook tegen de deal stemmen. Sterker nog: hij zal partijgenoten proberen te overtuigen om hetzelfde te doen, zo liet hij weten. Hij weet zich daarbij gesteund door een andere democraat, Eliot Engel van het Huis van Afgevaardigden, die vannacht eveneens liet weten tegen de deal te zijn.

Obama wil deal overeind houden

De Verenigde Staten en enkele andere wereldmachten sloten halverwege vorige maand na lang overleg een akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran. Die zullen flink worden ingeperkt, met als doel een Iraanse atoombom te voorkomen. In ruil worden de zware internationale sancties tegen het land opgeheven.

Hoewel de kritiek van partijgenoten ongetwijfeld een tegenvaller is voor de Amerikaanse president is de kans groot dat de deal toch door het Congres komt. Pas als een overgrote meerderheid het Iranakkoord halverwege volgende maand wegstemt, komen de plannen in gevaar. Bovendien heeft Obama al laten weten desnoods zijn veto te gebruiken om de afspraken met Iran overeind te houden.