Omstreden Chinees Ning wint 100 meter vrije slag

De Chinese zwemmer Ning Zetao heeft gisteren in Kazan verrassend de wereldtitel gewonnen op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Hij bleef met een tijd van 47,84 seconden de Australische favoriet Cameron McEvoy (47,95) net voor. Nooit eerder won een Chinese zwemmer de 100 vrij op een WK. Ning is omstreden in de zwemwereld: hij werd in maart 2011 een jaar geschorst nadat hij positief had getest op het verboden middel clenbuterol.

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo plaatsten zich gisteravond moeiteloos voor de finale van de 100 vrij bij de vrouwen. De Nederlandse sprintsters kwalificeerden zich als vierde en vijfde. De snelste in de halve finales was de Zweedse Sarah Sjöström (52,78), vlak voor de Australische Cate Campbell (52,84) en haar zusje Brontë (53,00).

Heemskerk herstelde zich met een tijd van 53,38 goed van haar mentale inzinking een dag eerder, toen ze achtste werd in de finale van de 200 vrij. Kromowidjojo (53,78) gaf een seconde toe op Sjöström. „Maar het zal in de finale nog wel een stukje harder gaan”, zei de olympisch kampioene.

De Amerikaan Ryan Lochte won voor de vierde keer op rij de 200 meter wisselslag. De 31-jarige allrounder kwam daarmee in een zeer exclusieve ‘club’ zwemmers: alleen de Australiër Grant Hackett slaagde erin op hetzelfde nummer vier WK’s op rij te winnen. Hij deed dat op de 1.500 meter.