Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Na zestien jaar nieuw album Dr. Dre. Hij noemt het zijn ‘Grand Finale’

De inmiddels vijftigjarige Dr. Dre heeft vandaag zijn derde album uitgebracht.
De inmiddels vijftigjarige Dr. Dre heeft vandaag zijn derde album uitgebracht. Foto AP / Andy Kropa

Na een stilte van bijna zestien jaar, heeft de Amerikaanse rapper Dr. Dre vannacht zijn nieuwe studioalbum Compton: A Soundtrack uitgebracht. Het derde album, van de inmiddels vijftigjarige rapper, is voorlopig alleen te beluisteren via iTunes en Apple Music.

Dr. Dre maakte supersterren van Snoop Dog, Eminem en 50 Cent en scoorde onder meer hits met Nuthin But A “G” Thang en Straight Outta Compton, maar na zijn eerste twee albums, The Chronic (1993) en 2001 (1999), bleef het bijna zestien jaar lang stil.

Misschien wel het bekendste nummer van Dr. Dre:

Er kwam weliswaar geen derde album, maar hij was er wel mee bezig. Het album Detox dat in 2004 uit zou moeten komen, werd na jaren van opgeschoven releasedata van tafel geveegd. De reden volgens Dre zelf:

“Het was niet goed genoeg. Ik heb er hard aan gewerkt, maar het voelde niet oké.”

‘Grand Finale’

Toen was het moment daar. Afgelopen zondag kondigde Dr. Dre in zijn eigen radioshow vanuit het niets aan dat hij 7 augustus (vandaag) met een nieuw album op de proppen komt. Het moet de “Grand Finale” zijn, waarmee hij suggereert dat dit zijn laatste plaat zou zijn:

En nu is het album dus daar. De #COMPTON werd al snel trending op Twitter en de eerste fans gaven al snel hun mening over het album:

Twitter avatar ramb085 Adam Ramsden listening to #Dre new #Compton album, I didn’t realise he would be spitting so much! Loving it so far.. #flawlessproduction #hiphop
Twitter avatar KraftstoffDim KraftstoffDim #Compton klinkt als thuis komen.
Twitter avatar SjorsvanW SjorsvanWijngaarden Na 16 jaar eindelijk een opvolger voor 2001 van Dr. Dre. Verwachtingen waren getemperd, maar wat een moddervette cd is #Compton

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone kwam kort na de release met een recensie en geeft het album vier sterren:

“Dr. Dre wordt bijgestaan door een groep vertrouwde gasten zoals Eminem en Kendrick Lamar. De teksten zijn actueel en met een sociaal-politiek randje. Zo rapt hij over Micahel Brown (zwarte tiener die vorig jaar door een politie agent werd doodgeschoten, red.) : ‘Blood on the cement, black folks grieving’ en over Eric Garner (ongewapende zwarte Amerikaan die vorig jaar door politiegeweld om het leven kwam, red.): ‘I can’t breathe, I can’t breathe’.”

NRC-muziekrecensent Saul van Stapele laat op Twitter weten het nieuwe album van Dr. Dre een “meesterwerk” te vinden:

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Schreef ooit voor State: gun Dre de tijd die hij nodig heeft. Het komt goed. Hij heeft zeker nog een meesterwerk in zich. Bij dezen #Compton

Film in september

Het album is geïnspireerd op de film Straight Outta Compton, die gaat over hiphopgezelschap N.W.A. De groep, waar Dre zelf ook deel van uitmaakte. De groep bracht in 1988 het album uit waarnaar de film is genoemd. De film draait vanaf 3 september in Nederland.

Bekijk hieronder de trailer van de film Straight Outta Compton: