Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederlandse waterpolovrouwen verliezen WK-finale van VS

Maud Megens van Nederland in duel met Kiley Neushul van de VS in de finale van het WK waterpolo.
Maud Megens van Nederland in duel met Kiley Neushul van de VS in de finale van het WK waterpolo. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het is de Nederlandse waterpolovrouwen niet gelukt om te stunten in de WK-finale tegen de Verenigde Staten. Nederland verloor vanavond in een spannende finale met 5-4. Voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga waren Yasemin Smit, Lieke Klaassen en Maud Megens (twee) trefzeker.

Net als in 1986, 1994 en 1998 moet Oranje genoegen nemen met zilver op het WK. De Nederlandse waterpolosters werden één keer wereldkampioen, in 1991. Met Nederland en de Verenigde Staten lagen de olympisch kampioenen van 2008 en 2012 tegenover elkaar in het water in Kazan. Oranje had zeven jaar geleden in Peking ten koste van de Amerikaanse ploeg het goud veroverd (9-8).

De enige speelster die over is van die gouden ploeg, aanvoerster Yasemin Smit, opende na bijna 6 minuten spelen de score in het bij vlagen grimmige duel. Smit knalde de bal via het wateroppervlak langs de Amerikaanse keepster Samantha Hill (1-0). Beide ploegen kregen kansen op meer, maar namens Oranje raakte Sabrina van der Sloot de lat en Lieke Klaassen de paal. Aan de andere kant onderscheidde keepster Aarts, achttien jaar pas, zich met een paar knappe reddingen.

Amerikanen fysiek sterker

De ploeg van Havenga raakte het initiatief in het tweede kwart kwijt aan de fysiek sterkere Amerikanen. Aarts was kansloos toen een schot van Rachel Fattal via de vingertoppen van Smit van richting werd veranderd. Even later bracht Madeline Musselman de olympisch kampioen op voorsprong. Klaassen zorgde er echter voor dat Oranje halverwege op gelijke hoogte stond. Na enkele missers schoot ze de bal halverwege het tweede kwart voorbij Hill, toen de Amerikanen haar aan de rechterkant even vrij lieten (2-2).

In het derde kwart kwam ‘Team USA’ al snel weer op voorsprong via Fattal, maar Maud Megens bracht Oranje opnieuw langszij. De negentienjarige dochter van oud-international Patricia Libregts, die zelf in 1991 met Nederland de wereldtitel veroverde, knalde de bal via het water raak (3-3). Fysiek bleken de Amerikaanse vrouwen echter sterker dan de ploeg van Havenga, die veel overtredingen nodig had. Via Kiley Neushul en Courtney Mathewson liepen de Verenigde Staten uit naar 3-5, waardoor Oranje in het laatste kwart in de achtervolging moest.

Van der Sloot kreeg 4 minuten voor tijd een uitgelezen kans om de aansluitingstreffer te maken, maar ze miste een strafworp. Amper een minuut later bracht Megens, weer zij, de spanning wel terug met de 4-5. De gelijkmaker wilde echter niet vallen, ondanks een grote kans in de laatste seconden.

Bondscoach ‘zeer teleurgesteld’

Havenga zei na afloop “zeer teleurgesteld” te zijn, want “wij zijn sporters en willen elke wedstrijd winnen”:

“Het is heel knap dat een absolute topploeg als Amerika maar vijf keer tegen ons scoort. Zelf hebben we kansen gehad om gelijk te komen. Heel zuur dat het niet gelukt is.”

Het wedstrijdverslag is van persbureau ANP.