Opinie

    • Hans Beerekamp

Mr. Trump gaat nog niet naar Washington

Donald Trump gisteren bij FOX News.

Met een beetje hulp van Twitter vond ik vannacht tijdig een webstream van het eerste Republikeinse voorverkiezingsdebat bij FOX News. Vrijwel zonder problemen lukte het op de site hulkusc.com die belooft ook alle andere debatten door te geven.

Ik was niet alleen. Commentaar op Twitter werd bij voorbeeld geleverd door D66-leider Alexander Pechtold en zijn speechschrijver Daan Bonenkamp. Die verbaasden zich natuurlijk het meest over de vraag of de kandidaten wellicht instructies van God hadden ontvangen hoe ze het als president moesten aanpakken.

Wat is het toch dat die Amerikaanse verkiezingen altijd zo intrigerend maakt? Je ziet een gezelschap van zeventien excentrieke types, die hier hooguit in Leon de Winter en Charles Groenhuijsen medestanders zouden kunnen vinden. Politiek gezien is wat in de Europese buurlanden gebeurt voor ons veel belangrijker. En het argument dat de Verenigde Staten ons voorland vormen, gaat ook maar gedeeltelijk op.

Gisteren zagen we de meeste aandacht uitgaan naar een populist met een vreemd kapsel, die zeer extreme uitspraken deed over immigranten en daarin door de concurrentie nauwelijks tegengesproken werd. Dat kennen wij al.

Normaliter zou miljardair en televisiester Donald Trump, koploper in de peilingen, na zijn optreden gisteren in Cleveland geen schijn van kans meer maken. Het begon ermee dat hij als enige zijn hand opstak, toen een van de presentatoren vroeg wie niet wilde beloven dat hij de uiteindelijke winnaar zou steunen. Trump, die niet wilde zeggen hoe lang hij al Republikein was, sloot niet uit zich bij verlies als onafhankelijke kandidaat te presenteren.

Maar het werd nog erger. Toen de vrouwelijke presentator Megyn Kelly hem met eerdere seksistische opmerkingen confronteerde, over vrouwen als dikke varkens, die op hun knieën aantrekkelijker zouden zijn, antwoordde de exploitant van casino's en golfbanen dat hij geen tijd had om politiek correct te wezen. Ook wil hij een muur bouwen aan de grens met Mexico, omdat het buurland bewust zijn grootste criminelen naar Amerika stuurt. Dat had Trump gehoord van enkele grensbewakers.

Goed nieuws dus voor de Democratische topkandidaat Hillary Clinton: een redeloze vrouwen- en vreemdelingenhater als tegenstander. Maar zelfs als het onverhoopt Carly Fiorina zou worden, de door 84 procent van de Twitteraars als winnares van het ‘Happy Hour’ met de zeven laagst scorende kandidaten aangewezen zakenvrouw, dan nog winnen de Democraten op hun sloffen, indien Trump roet in het eten gooit.

Zou je denken. CNN peilde na afloop van het debat in een huiskamer in Florida de stemming bij een gezelschap Republikeinse dames. Die vonden dat Trump wel een beetje vreemde man was, maar hij had het toch heel goed gedaan. Waarom? Nou, omdat hij eerlijk is en het is gewoon Trump. En dat is fun.

Het is maar goed dat Hillary ook de taal van het entertainment beheerst. Tijdens het debat gooide ze een selfie op het web met de sterren Kim Kardashian en Kanye West. Politiek wordt nooit meer wat het geweest is. Mr. Trump is een heel ander soort populist dan Mr. Smith die in de film van Frank Capra uit 1939 Washington veroverde.

    • Hans Beerekamp