Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Luisteren: nepvrienden huren voor je bruiloft? Heel gewoon in Zuid-Korea

Bruiloften, kraamfeestjes, jubilea – die mijlpalen wil je met je échte vrienden en familieleden vieren, toch? In Zuid-Korea denkt men daar anders over. In het land is een volledige industrie ontstaan om acteurs in te huren die zich voordoen als je vrienden op je trouwerij.

Zo'n 2500 stelletjes geven elkaar het jawoord tijdens een Zuid-Koreaanse "massabruiloft" in Gapyeong-gun.
Zo'n 2500 stelletjes geven elkaar het jawoord tijdens een Zuid-Koreaanse "massabruiloft" in Gapyeong-gun. Foto EPA / Jeon Heon-kyun

Bruiloften, kraamfeestjes, jubilea - die mijlpalen wil je met je échte vrienden en familieleden vieren, toch? In Zuid-Korea denkt men daar anders over. In het land is een volledige industrie ontstaan om acteurs in te huren die zich voordoen als je vrienden op je trouwerij.

NPR volgde actrice Kim Seyeon, die per bruiloft zo’n 18 euro krijgt om zich voor te doen als kennis. Ze vindt het leuk om te doen en het is makkelijk verdiend geld. Op de bruiloft die NPR aandeed, werden circa 30 “gasten” betaald om aanwezig te zijn. Kim:

“Als het hoogseizoen voor huwelijken is in Zuid-Korea, bezoek ik ieder weekend soms wel twee of drie bruiloften per dag.”

Nepvrienden, nepbazen, nepouders

Het inhuren van nepgasten op je trouwerij kwam op in Zuid-Korea in de jaren negentig. Inmiddels is de business professioneel geworden: je kunt acteurs regelen die vrienden spelen, maar ook neppe werkgevers, ouders, kinderen en zelfs maîtresses. En niet alleen voor bruiloften: veel mensen huren een “partner” om zo een lening bij de bank te kunnen krijgen. Het agentschap Rental 1-1-9 heeft een database van niet minder dan 20.000 acteurs.

Maar waarom doen Koreanen aan die malligheid? De Amerikaans-Koreaanse performance artist Maria Yoon weet wel waardoor het komt: nunchi. Die term kan veel dingen betekenen, maar in dit geval slaat het op status en het vurige verlangen om altijd meer te hebben dan vrienden, familie en buren.

Prestatiemaatschappij

Dat kan in Zuid-Korea erg ver gaan. Veel mensen willen koste wat het kost laten zien dat ze rijker, gelukkiger en succesvoller zijn dan de vermeende stakkers in hun omgeving. En naast een mooi huis, goede baan en dikke auto voor de deur hoort daar ook een afgeladen bruiloft bij. Door het competitieve karakter van de maatschappij voelen veel Zuid-Koreanen zich bovendien verplicht op alle vlakken, dus ook sociaal, maximaal te presteren. Yoon ziet het gebruik met lede ogen aan:

“Nu ik wat ouder word, besef ik dat het leven te kort is om alsmaar bezig te zijn met de mening van je buren. Je moet gewoon zelf gelukkig zien te worden.”

Bij de bruiloft waar NPR aanwezig is, vraagt de journalist zich af wat er nu centraal staat: de liefde van het stel dat gaat trouwen of het spektakel eromheen. Er is muziek, karaoke, cabaretstukjes en zelfs een “trouwerij-MC”. Als actrice Kim wordt gevraagd of ze na al die bruiloften met nepgasten ook acteurs zou uitnodigen bij haar eigen huwelijk, antwoordt ze lachend:

“Ik zou geen acteurs uitnodigen. Sterker nog, ik denk niet eens dat ik in dit land wil trouwen.

Gekke trouwgewoontes

Koreanen houden er wel meer aparte trouwrituelen op na. In 1954 richtte de Koreaan Sun Myung Moon de omstreden Verenigingskerk op. De nieuwe religieuze beweging organiseert geregeld “massabruiloften”, waarbij duizenden of soms zelfs tienduizenden stelletjes tegelijk trouwen tijdens een ceremonie in een groot stadion. In sommige gevallen ontmoeten de “geliefden” elkaar pas op de grote dag zelf.

Bekijk hier hoe zo’n enorme trouwerij eruit ziet: