Kleurboeken voor volwassenen: vaste waarde in bestsellerlijst

Inkleuren is een volwassen hobby geworden. Op de wachtlijst voor een cursus streeploos kleuren.

Illustratie Viola Lindner

Gestresst? Vergeet die fijngeknepen stressballetjes. Kleurplaten, díe zijn pas goed voor je. Sinds een paar jaar wordt er volop gekleurd – door volwassenen. De hype loopt allerminst op z’n einde. Kleurboeken zijn inmiddels doorgedrongen tot internationale bestsellerlijsten. Voornamelijk vrouwen storten zich op de kleurplaten voor volwassenen. De uitgevers zien hun omzetten stijgen.

Boekverkopers en uitgevers

Vijf van de twintig boeken op de Amazon bestsellerlijst zijn kleurboeken. Met als absolute koploper Secret Garden uit 2013, van illustrator Johanna Basford. Haar werk neemt op Amazon een indrukwekkende derde plek in. Sinds het verschijnen zijn er meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht en is het uitgebracht in 22 landen.

Bij bol.com lag het aantal verkopen van kleurboeken voor volwassenen in de eerste helft van dit jaar 75 procent hoger dan in het eerste half jaar van 2014, zegt een woordvoerder. Absolute aantallen wil ze niet prijsgeven. Wel dat het om „honderden kleurboeken per maand” gaat.

De vertaling van Secret Garden, die bij uitgeverij THOTH verscheen, is meer dan 100.000 keer verkocht. Dat is nog niks bij de cijfers van BBNC: sinds september 2013 heeft deze uitgever 700.000 kleurboeken aan volwassenen gesleten. Grote trots daarbij is Het enige echte kleurboek voor volwassenen, door BBNC zelf in elkaar gezet. Volgens een woordvoerder zijn er meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Ter vergelijking: Michel van Egmonds Kieft, het best verkochte boek van 2014, ging ruim 159.000 keer over de toonbank.

Kleurpotlodenfabrikanten

Op Amazon staan kleurkrijtjes op nummer twee bij meest verkochte items in de categorie Toys & Games. En de Franse schoolartikelenfabrikant Maped zegt dat sinds september het aantal verkochte kleurpotloden in Nederland een „enorme curve naar boven” heeft. Manager Jan Joos Sonneveld: „Vanuit het niets verkochten wij ineens meer kleurpotloden. De omzet hiervan is sindsdien vier keer zo groot geworden.”

Potlodenproducent Bruynzeel stond in mei met een kraam op de Libelle Zomerweek, waar de bezoekers het kleuren konden uitproberen. Een woordvoerder zegt dat sinds de herfst de verkoop van de Expression-potlodenlijn, speciaal voor volwassenen, „meer dan verdubbeld” is. Harde cijfers willen Bruynzeel en Maped niet noemen.

Streeploos leren kleuren

Kleuren, dat leerde je toch al op de basisschool? Ja, maar kleuren voor volwassenen is van een ander niveau. Althans, dat blijkt uit de talrijke kleurcursussen die in het afgelopen jaar gestart zijn. In Rotterdam, bijvoorbeeld, konden cursisten voor 100 euro in vier avonden tijd leren hoe ze ‘streeploos’ hun tekeningen in moesten kleuren.

Kunstdocent Annefie van Iterzon werd vorig jaar door een aantal boekwinkels benaderd om tekencursussen voor volwassenen op te zetten. Inmiddels geeft ze aan 120 cursisten, vooral vrouwen, inkleurles. In september start ze bij Boekhuis Aalsmeer een nieuwe reeks workshops (60 euro voor vier lessen). Die zijn al volledig volgeboekt en er is een wachtlijst.

Veel mensen maken kleurplaat niet af

Wat de cursisten leren? Iterzon: „Veel mensen kopen zo’n boek maar maken de kleurplaten niet af. Inkleuren valt toch tegen. Ik help ze hun kleurplaat naar een hoger niveau te tillen.”

Maar wat is er nou zo leuk aan? „Het is ontzettend ontspannend”, zegt Linda Op ’t Eijnde (43), die een website over kleuren beheert. Dagelijks besteedt ze zelf zo’n drie uur aan kleurplaten. Op de bank, met de tv aan, kussen op schoot, en hup, de kleurpotloden erbij. „Tijdens het tekenen heb ik geen tijd me ergens anders zorgen over te maken.”

Ontspanning was ook de reden voor Cynthia Elhorst (28) om ermee te beginnen. Overdag werkt ze fulltime bij een reisbureau, maar ’s avonds, als ze thuiskomt, gaat ze aan de kleurboeken. Het zoeken naar de juiste kleuren, het eindresultaat waar je langzaam naar toe werkt. Ze vindt het „heerlijk” om haar „hoofd leeg te kleuren”.

    • Guus Ritzen