Met een maandabonnement onbeperkt naar opkomende bands

Voor 25 dollar per maand concerten bezoeken van opkomende bands. Via de app Jukely kunnen gebruikers onbeperkt naar popconcerten. Begin juni werd de dienst in Londen gelanceerd, afgelopen week meldde Jukely binnenkort naar Amsterdam, Berlijn en Parijs te komen. „Er zijn serieuze plannen, maar een lanceerdatum is nog niet vastgesteld”, aldus een woordvoerder.

De app komt uit de Verenigde Staten. Softwareontwikkelaar en concertpromotor Bora Celik merkte dat weinig mensen naar een concert gaan om nieuwe bands te ontdekken. In november 2014 lanceerde hij met een vriend Jukely Unlimited.

Elke ochtend worden de beschikbare concerten weergegeven voor de komende drie dagen. Gebruikers kunnen zichzelf op de gastenlijst zetten, mits er nog kaarten beschikbaar zijn. Populaire acts zijn vaak snel uitverkocht. „Maar Jukely is er vooral om nieuwe artiesten te ontdekken”, zegt de woordvoerder.

Tot nu toe werd al meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in de dienst, onder anderen door de Zweed Pär-Jörgen Pärson en Amerikaan Hany Nada, die ook in Spotify en SoundCloud investeerden. Het aantal samenwerkingen, nu met 450 promotors en 500 zalen in totaal, blijft groeien.

Op Jukely’s website worden concerten van Amsterdamse podia aangeboden, zoals de Melkweg, Paradiso, Sugarfactory en North Sea Jazz Club. De podia zijn verbaasd en niet door het bedrijf gecontacteerd. De Melkweg is als enige in gesprek met Jukely: „Concrete afspraken over concerten bestaan nog niet”, aldus een woordvoerder van de Melkweg. Zij en Sugarfactory staan positief tegenover een abonnement, andere podia zijn terughoudend.

In Amsterdam bestaan al culturele abonnementen, zoals de Indiestadpas voor Paradiso, en de We Are Public-pas voor 30 Amsterdamse culturele evenementen per maand. Maar één pas voor alle muziekpodia is nieuw. Jukely is optimistisch over de werking.

    • Xanne Visser