Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

‘IS ontvoert zeker 230 Syriërs, onder wie tientallen christenen’

Syrische militairen houden de wacht in de buurt van de stad Palmyra, iets ten oosten van Qaryatain.
Syrische militairen houden de wacht in de buurt van de stad Palmyra, iets ten oosten van Qaryatain. Foto EPA / SANA

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft bij de verovering van de Syrische plaats Qaryatain zeker 230 mensen ontvoerd. Onder hen zijn tientallen christenen, van wie sommigen uit een kerk werden meegenomen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten begon IS de aanval met een reeks zelfmoordaanslagen op controleposten rond Qaryatain, meldt Reuters.

De strijd om de stad, gelegen in de West-Syrische provincie Homs, ging gepaard met zware gevechten met het Syrische leger. Het is de eerste keer sinds de verovering van Palmyra in mei dat IS een offensief inzet in Syrië. Qaryatain is strategisch gelegen doordat het grenst aan een weg die Palmyra verbindt met de Qalamoun-bergen, langs de grens met Libanon.

‘Zo’n 300 christelijke inwoners’

Voordat de Syrische oorlog begon woonden er in Qaryatain zo’n 18.000 mensen van wie 2,000 Syrische katholieken en orthodoxe christenen. Volgens een uit de stad gevluchte christen, wonen er sinds het uitbreken van de oorlog nog zo’n 300 christenen. In mei werd een priester uit een klooster in Qaryatain ontvoerd door gemaskerde mannen.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn zeker 230.000 mensen om het leven gekomen. Op het complexe strijdveld wordt Assad steeds verder in het nauw gedreven. Tijdens een toespraak op 26 juli erkende de dictator zelfs een tekort te hebben aan mankracht om het hele land te verdedigen.

Volgens Assad hebben groeperingen die zijn regime omver willen werpen de laatste tijd meer steun gekregen van andere landen, waaronder Turkije en Saoedi-Arabië. Wel is het Syrische leger volgens Assad “capabel genoeg” en heeft het “alle middelen ter beschikking”.

De islam, betalen of het zwaard

Toen IS vorig jaar de Iraakse stad Mosul veroverde, kregen christenen van IS een ultimatum gesteld. Dat verwees naar de historische omgangsregeling tussen moslims en christenen. Die omgangsregeling stamt uit de begintijd van de islam. Moslims boden joden en christenen in de veroverde gebieden destijds recht op bescherming en werden ‘dhimmi’ genoemd, beschermd persoon. In ruil daarvoor moesten zij een speciale belasting betalen (jizya).

In een verklaring stelde IS destijds over de joden en christenen in Mosul: „We bieden hen drie keuzes: islam; het dhimma-contract – waarbij ze jizya moeten betalen; als ze weigeren zullen ze het zwaard krijgen.” Vorig jaar februari stelde IS in de ‘hoofdstad’ Raqqa van het zelfbenoemde kalifaat dat christenen 14 gram puur goud moesten betalen in ruil voor hun veiligheid.