Indiase acteurs bij bestverdieners

Voor het eerst staan er drie Bollywood-acteurs in de Forbes-lijst van bestverdienende acteurs ter wereld.

Indiase filmacteur en topverdiener Amitabh Bachan in Jhoom Barabar Jhoom, een Bollywoodfilm uit 2007.

In het Westen kent men ze nauwelijks, in India zijn het halfgoden: Amitabh Bachchan, Salman Khan en Akshay Kumar. Dansende, zingende superhelden in kleurrijke Bollywood-films die jaarlijks miljoenen mensen trekken. Met inkomens van 33,5 miljoen dollar (Bachchan en Khan) en 32,5 miljoen (Kumar), behoren ze dit jaar voor het eerst tot de toptien bestverdienende acteurs wereldwijd - zelfs Johnny Depp en Brad Pitt kunnen daar niet aan tippen.

Dat bleek deze week uit een door het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes uitgegeven overzicht met de best verdienende acteurs van 2015. Robert Downey Jr. staat met 80 miljoen dollar (73 mln euro) op 1, Jackie Chan met 50 miljoen dollar op 2, en Vin Diesel met 47 miljoen op 3. Bachchan, Kahn en Kumar staan op 7, 8 en 9.

Hoewel nergens ter wereld zoveel films gemaakt worden als in India en daar jaarlijks 2,7 miljard mensen een film bezoeken – ruim twee keer zoveel als in de VS – gaat er relatief weinig geld in om. Volgens de Financial Times komt de jaarlijkse omzet van Bollywood neer op 2 tot 2,5 miljard dollar. Ter vergelijking: in Hollywood gaat het om 60 miljard.

Hoe komt het dan dat deze drie Indiase acteurs toch zoveel weten te verdienen?

1. Sponsoring

Volgens Rajinder Dudrah, universitair docent Film en Media aan de Universiteit van Manchester, ligt het juist aan het geld dat deze acteurs opdoen buiten hun films. Dudrah: „De inkomsten uit films bedragen slechts 30 tot 40 procent van hun jaarlijks salaris.” De acteurs verdienen vooral door hun gezicht te verlenen aan producten.

2. Televisieshows

Maar niet alleen sponsorcontracten leveren Bachchan, Khan en Kumar veel op, ze krijgen ook nog heel geld uit hun televisiewerk. Bachchan is dit jaar begonnen aan zijn negende seizoen Who Wants To Be A Millionaire?, waar wekelijks 5,2 miljoen mensen naar kijken.

3. Ze spelen in meer films per jaar

Bollywood is in extreme mate een ‘superstercinema’, zegt Rachel Dwyer, hoogleraar Indiase Cultuur en Cinema aan de Universiteit van Londen. Waar de Indiase acteurs zich in onderscheiden, is de frequentie waarmee ze in films verschijnen. Bachchan speelde in zijn hele carrière in meer dan 180 films. Actieheld Kumar, die nog maar sinds 1992 bezig is, was al in 150 films te zien.

4. Ze delen in de wereldwijde winst

Het bedrag dat de Indiase acteurs voor hun films krijgen, wordt sinds ongeveer vijftien jaar steeds hoger, zegt universitair docent Dudrah. Want wat is het geval? Bollywood-films zijn de afgelopen jaren in de rest van de wereld steeds populairder geworden, onder andere onder de vele Indiërs die naar het buitenland zijn verhuisd. De grote acteurs zagen vervolgens al die dollars, euro’s en yens naar de filmproductiehuizen stromen. Dudrah: „Toen wilden ze niet alleen nog maar een vast bedrag voor de film, maar ook een percentage van de wereldwijde opbrengst. Dat heeft ze enorm rijk gemaakt.”

    • Guus Ritzen