Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gegijzelde Franse vrouw in Jemen vrijgelaten

Isabelle Prime (rechts) op een poster afgelopen maart. Ze werd vandaag vrijgelaten. Links haar tolk Sherine Makkaoui, die al eerder werd vrijgelaten.
Isabelle Prime (rechts) op een poster afgelopen maart. Ze werd vandaag vrijgelaten. Links haar tolk Sherine Makkaoui, die al eerder werd vrijgelaten. Foto AFP/Mohammed Huwais

De Franse Isabelle Prime, die in februari in Jemen gegijzeld werd, is gisteravond vrijgelaten. Ze is inmiddels overgebracht naar Oman. Vanmorgen vroeg liet de Franse overheid weten dat ze “binnen enkele uren” naar Frankrijk zal vliegen. Volgens persbureau AP zijn er nog geen details naar buiten gebracht over wie haar had ontvoerd.

De 31-jarige Franse vrouw was in Jemen sinds een jaar werkzaam als adviseur voor de Wereldbank. Op 24 februari dit jaar was ze onderweg naar de havenstad Aden toen ze werd ontvoerd. Primes tolk Sherine Makkaoui werd ook meegenomen, maar kwam in maart al vrij. De afgelopen jaren zijn in Jemen vaker buitenlanders ontvoerd door stamhoofden om de Jemenitische overheid onder druk te zetten, onder meer om gevangenen vrij te laten.

Dankwoord

De Franse overheid liet in een verklaring weten de overheid van Oman dankbaar te zijn voor hun hulp bij de vrijlating van Prime.

“De president van Frankrijk [François Hollande] wil graag iedereen bedanken die heeft meegeholpen om deze uitkomst te bereiken, in het bijzonder sultan Qaboos Bin Said, de sultan van Oman.”

Prime werd “gevonden in Jemen” na onderzoek van de Omaanse autoriteiten in samenwerking met “delen van de Jemenitische overheid”, laat het officiële persbureau van Oman weten.

Oman maakt geen deel uit van de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die luchtaanvallen uitvoert op doelen van de Houthi-rebellen. Vanwege deze neutrale rol kon Oman optreden als bemiddelaar.

Videoboodschap

In mei verscheen op YouTube een video waarin Prime de Franse en Jemenitische overheid opriep haar vrijlating te regelen omdat ze “heel erg moe was”. Frankrijk liet toen weten dat de video authentiek is. “Ik heb geprobeerd zelfmoord te plegen, omdat ik weet dat jullie niet willen meewerken en dat begrijp ik volledig”, zei Prime in de video. Ze zou dit mogelijk onder dwang hebben moeten zeggen.

De oorlog in Jemen gaat intussen in alle hevigheid door. De shi’itische Houthi-strijders, die eerst veel gebied wonnen, worden nu teruggedrongen door bombardementen en grondtroepen van de sunnitische Saoedische coalitie. De Verenigde Arabische Emiraten hebben net weer grondtroepen en oorlogsmaterieel naar Jemen gestuurd. Met effect: maandag werd de grootste en belangrijkste vliegbasis van het land heroverd op de Houthi’s, die eerder al havenstad Aden verloren.

Sinds maart, toen de Saoedische luchtoorlog tegen de Houthi’s begon, zijn al bijna 4.000 mensen omgekomen. 80 procent van de bevolking is afhankelijk geworden van noodhulp, maar die bereikt ze maar moeilijk. Al meerdere keren werd een humanitair staakt-het-vuren overeengekomen, maar dat werd telkens kort na het ingaan al geschonden.