Streamen

Fox Sports pakt illegale sportsite JanLul.com aan

Foto ANP

Fox Sports dreigt JanLul.com, een van de populairste illegale websites met live voetbal, met een gang naar de rechter. De streams – live beelden, geen downloads – van de Eredivisie trokken duizenden kijkers. De beheerder van de site verdiende geld met advertenties, een betaalde app en een sms-dienst voor voetbalwedstrijden.

FOX Sports vindt dat de site zijn auteursrecht schendt of faciliteert dat anderen zijn auteursrecht schenden. De sportzender wil de schade proberen te verhalen. Die zou in de tienduizenden euro’s kunnen lopen.

FOX Sports wil niet bevestigen dat het om JanLul.com gaat, maar veel tekenen wijzen op deze populaire aanbieder van voetbal- en Formule 1-beelden. JanLul.com is sinds kort uit de lucht. De site staat sinds half juli op naam van Eredivisie Media & Marketing, het bedrijf van FOX en de eredivisieclubs, blijkt uit openbare informatie over domeinregistratie. Een verdere zoektocht naar de mensen achter de site eindigt vooralsnog bij een postbus op de Seychellen.

Beeld Wayback Machine

Screenshot JanLul.com. Beeld Wayback Machine

Eerste keer

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Nederlandse aanbieder een grootschalige aanbieder van sportstreams aanpakt. Wel hebben in het verleden (2011 en 2014) de Engelse Premier League en de Britse Football Association in Nederland rechtszaken gevoerd tegen aanbieder MyP2P.

Live sport is een relatief nieuw terrein voor de strijd tegen digitale piraterij. Namens de entertainmentsector strijdt stichting BREIN al jaren tegen illegaal aanbod van muziek, films en software op internet.

Mediaconcerns betalen miljoenen euro’s voor de uitzendrechten van topsport. Sport is een van de weinige zaken die mensen nog live willen zien op tv. De rest – van series en films tot documentaires – kijken ze in toenemende mate ‘on demand’. Sport trekt abonnees en adverteerders bij zenders als FOX Sports en Sport1, maar ook SBS, RTL en de publieke omroep.

Het maakt de rechten van Eredivisie, Champions League of Premier League een fijne investering. Het moederbedrijf van FOX Sports betaalde meer dan 1 miljard euro voor twaalf jaar Eredivisie.

Wie zoveel geld investeert in uitzendrechten, krijgt nachtmerries van het illegale aanbod op sites als Roja Directa, HaHaSport.com, LiveTV.sx en First Row Sports. Tegen gratis is het immers moeilijk concurreren, ook al moet de bezoeker eerst ettelijke reclameberichten wegklikken, en zogenaamde foutmeldingen (die je leiden naar nog meer reclame), voordat hij een wedstrijd kan zien. Betaal je 15,95 euro per maand voor een abonnement op FOX Sports Eredivisie of 7,95 euro voor een FOX Sports-dagpas? Of surf je gratis naar een of andere website?

Eerste keer

Ook na de start van het nieuwe seizoen van de Eredivisie, dit weekend, wil FOX Sports streng optreden tegen illegale aanbieders. “Het is een van onze prioriteiten”, zegt de woordvoerder. Daarom pakt de zender nu die grote Nederlandse aanbieder persoonlijk aan. Hoe de man heet wil de woordvoerder van FOX dus niet zeggen.

“Maar het is geen zestienjarige kwajongen op een zolderkamertje, of een gewiekste zakenman. Eigenlijk iemand er tussenin. Maar hij heeft jarenlang op grote schaal inbreuk gemaakt op het auteursrecht, geadverteerd met zijn diensten en aan het bezoek op Facebook te zien trekt hij tienduizenden kijkers.”

De verdachte bood zelf streams van sportwedstrijden aan en hij verwees naar sites met illegaal aanbod van andere aanbieders. Met hulp van buitenlandse internetaanbieders en financiële partijen is FOX Sports de man op het spoor gekomen.

Uit onderzoek van FOX Sports zou blijken dat minstens 60.000 Nederlanders per maand kijken naar illegale streams van sport. De woordvoerder:

“Ik heb niet de illusie dat zij allemaal abonnee worden zodra er geen illegaal aanbod meer is, maar het schaadt onze exploitatie wel.”