Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Match Point

(Woody Allen, 2005). De VPRO haakt in augustus op vier vrijdagavonden aan bij het Woody Allen-retrospectief dat nog t/m 9 september in filmmuseum Eye te zien is. Wie ooit Allens schitterende Crimes and Misdemeanors (1989) zag en vanavond naar Match Point kijkt, zal wellicht parallellen ontdekken. Match Point gaat over tennisleraar Chris die hogerop wil komen in het leven, maar in die ambitie wordt gefnuikt door een minnares die meer wil dan bijvrouw zijn. Wat te doen? Chris leest niet voor niets Misdaad en straf, een boek dat eerder voorkwam in Allens Love and Death (1975). Net als Raskolnikov uit Dostojevski’s roman voelt Chris zich superieur, maar hij krijgt in tegenstelling tot Raskolnikov nauwelijks last van schuldgevoelens als hij iemand vermoordt om ongestoord te kunnen stijgen op de sociale ladder. Dit gegeven komt rechtstreeks uit Crimes and Misdemeanors. Hierin brengt oogarts Judah zijn minnares om als zij hun affaire openbaar dreigt te maken. Judah voelt zich even enorm schuldig, maar ontdekt dan dat die gevoelens wegebben. Een ontnuchterende variatie op ‘het leven gaat door’.

André Waardenburg