Faillissement van Duitse dochter stort Imtech in onzekerheid

De Duitse dochter van Imtech vroeg gisteren zelfstandig faillissement aan. Gaat het moederbedrijf mee in de val?

Aandeelt rond 80 cent
Aandeelt rond 80 cent

Als een onderneming een groot bedrijfsonderdeel verliest, gaat dat meestal samen met een zalvend persbericht waarom dit juist eigenlijk best wel goed nieuws is.

Niet bij Imtech, waar chaos lijkt te heersen. Gisteren maakte het installatiebedrijf bekend dat de Duitse dochter zelfstandig faillissement heeft aangevraagd. Wat dit betekent voor het moederbedrijf in Gouda is – ook voor Imtech zelf – nog volstrekt onduidelijk. Imtech onderzoekt „de consequenties” en „alle opties”. Faillissement is niet uitgesloten.

De oorzaak van de problemen ligt in Duitsland. Imtech verloor honderden miljoenen euro’s door grote fraude in Duitsland en Polen. Sinds die 2,5 jaar geleden aan het licht kwam, lijdt het bedrijf verlies. Imtech moest twee keer door de banken worden gered. Het geldtekort is de Duitse tak nu alsnog fataal geworden.

De Duitse wet is een belangrijke reden voor het plotselinge faillissement. In Duitsland moet een bedrijf sneller faillissement aanvragen dan in Nederland. Als een bedrijf te lang wacht, kunnen de bestuurders aansprakelijk gesteld worden. Dat risico wilde het Duitse bestuur blijkbaar niet nemen.

De Duitse tak is belangrijk voor Imtech. Van de 22.000 werknemers werken er 4.200 in Duitsland. Zij zijn in principe hun baan kwijt. Van de 3,9 miljard euro jaaromzet komt 860 miljoen euro uit Duitsland. Het bedrijf installeert bijvoorbeeld systemen die ventilatie en temperatuur regelen. Onder de Duitse klanten bevinden zich Volkswagen en energiebedrijf RWE. Imtech bouwt ook mee aan de nieuwe Berlijnse luchthaven.

Sleurt de Duitse dochter het moederbedrijf mee in z’n val? Dat is nog onduidelijk. Het is niet onmogelijk dat Imtech het redt, zeggen faillissementsadvocaten, al zijn de signalen slecht. Eén signaal: er is geen reddingsplan. Het was beter geweest als Imtech met het nieuws over het Duitse faillissement een oplossing voor zichzelf had kunnen presenteren.

Nog een signaal: het totale gebrek aan vertrouwen van beleggers – de koers daalde vanochtend met bijna 40 procent. Gisteren sloot het aandeel ook al 40 procent lager.

Imtech kan niet zeggen hoezeer het verweven is met de Duitse dochter en hoeveel het moederbedrijf door het faillissement verliest. Volgens de woordvoerder van Imtech staat het moederbedrijf in ieder geval garant voor bepaalde activiteiten van Imtech Duitsland. De verwevenheid zal – mede – het voortbestaan van het bedrijf bepalen.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer