Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Europa League: Ajax loot FK Jablonec, AZ tegen Astra

Davy Klaassen na zijn 1-0 tegen Rapid Wien, vorige week in Wenen.
Davy Klaassen na zijn 1-0 tegen Rapid Wien, vorige week in Wenen. Foto EPA / Herbert Neubauer

Ajax neemt het in de play-offs van de Europa League op tegen de Tsjechische club FK Jablonec. De Amsterdammers spelen eerst een uitwedstrijd en ontvangen de Tsjechen dan thuis, zo bleek vanmiddag in de loting in Nyon. AZ staat in de laatste van het toernooi tegenover Astra Giurgiu uit Roemenië.

Beide clubs maken daarmee een goede kans om door te gaan naar de groepsfase van de Europa League. Zowel Jablonec – momenteel nummer 5 in Tsjechië – als de Roemeense nummer 6 Astra hebben nog weinig ervaring in Europa. Jablonec wist zelfs nog nooit de groepsfase in het Europese clubtoernooi te bereiken.

De tegenstander van AZ deed dat tot dusver één keer en dat was vorig seizoen. In een poule met Red Bull Salzburg, Celtic en Dinamo Zagreb werd Astra Giurgiu toen laatste. Net als Ajax speelt ook AZ eerst een uitwedstrijd. In beide gevallen worden de heenwedstrijden op 20 augustus gespeeld en de returns een week later.

Southampton loot FC Midtjylland

Dat Ajax dit seizoen uitkomt in de Europa League is het gevolg van de Nederlaag tegen het Oostenrijkse Rapid Wien van dinsdagavond. De Amsterdammers gingen toen in eigen huis met 3-2 onderuit, na een 2-2 gelijkspel op bezoek in de Oostenrijkse hoofdstad. Saillaint detail: Jablonec oefende vorige maand tegen Rapid en speelde gelijk.

Anders dan Ajax kwam AZ als nummer 3 van vorig seizoen al eerder uit in de Europa League. De Alkmaarders speelden vorige ronde tegen het Turkse Istanbul Basaksehir en wonnen toen beide duels. Het Engelse Southampton, waarvan Ronald Koeman trainer is, stuit op het Deense FC Midtjylland. Southampton schakelde gisteravond Vitesse met 2-0 uit in Arnhem.