Elia moet vaderfiguur en gentleman worden

Aanwinst Eljero Elia sloeg het grote geld af om voor Feyenoord te kunnen voetballen. „Welcome bro.”

Voor De Kuip zit Colin Kazim-Richards in een dure, zwarte auto. Hij drukt eens flink op de claxon en zwaait grijnzend naar Eljero Elia. Zijn nieuwe kameraad staat deze donderdagmiddag binnen de pers te woord op zijn eerste dag als voetballer van Feyenoord.

Elia (28) is transfervrij overgekomen van het Duitse Werder Bremen, waar de vlugge buitenspeler geen toekomst meer had. Na een korte verhuurperiode bij het Southampton van Ronald Koeman ging hij zonder concrete toekomstplannen op huwelijksreis naar Dubai. Daar trof Elia bij toeval Kazim-Richards, de temperamentvolle aanvaller van Feyenoord. „Hij vroeg of ik niet bij Feyenoord wilde komen voetballen”, legt Elia uit.

Op zijn slippers, met zijn handen op zijn rug, vertelt hij zijn verhaal meerdere keren aan verschillende media. Onbewogen. Alsof hij de tekst van tevoren uit zijn hoofd had geleerd. „Dat leek me wel wat en Kazim zou met Giovanni van Bronckhorst gaan praten.”

Daarna hoorde Elia niets meer. De 28-voudig international van het Nederlands elftal ging daarom op gesprek bij een club in Saoedi-Arabië, waar hij liefst vier miljoen euro netto kon gaan verdienen. Hij weigerde.

„Geld is niet alles. Ik heb inmiddels genoeg geld verdiend. Ik hou van het spelletje. En waarom ga je als klein jongetje op voetbal? Voor je plezier. Daar zou het plezier helemaal weggaan. Dus zei ik tegen mijn zaakwaarnemer: bel Martin van Geel. Ik wil naar Feyenoord.”

Nog geen week later was de deal rond. Elia sloeg op de valreep nog een aanbieding „met één miljoen euro cash” van het Turkse Bursaspor af. Hoe Kazim hem verwelkomde? „Welcome bro.”

En dus gaat Elia spelen onder Van Bronckhorst, met wie hij in 2010 nog de WK-finale tegen Spanje speelde. De huidige trainer van de Rotterdamse club weet dus wie hij in huis heeft gehaald. Van Bronckhorst wilde Elia graag hebben, op een paar voorwaarden. „Hij eist dat ik voor 100 procent geconcentreerd ben op het voetbal en dat ik als een gentleman naar de club kom”, legt Elia uit. „Bovendien moet ik een soort vaderfiguur zijn voor de jonge jongens. Ik heb dingen fout gedaan in mijn leven en ik wil hen behoeden om dezelfde fouten te maken. De eredivisie is de basis voor iedere Nederlandse voetballer, maar ik vind het niet erg om terug te gaan naar de basis. Ik wil hier laten zien wat ik in mijn mars heb en natuurlijk is terugkeren bij Oranje dan ook een doel van me.”

Het zijn wijze woorden van een voetballer die in Duitsland onder meer bekend stond om de krankzinnige snelheden met zijn rode Bentley op de Autobahn en om het feit dat hij een verslaggever van Radio Bremen ooit de microfoon uit de handen sloeg.

Terwijl veel fans van Feyenoord blij verrast zijn met de komst van Elia, is men in Bremen vooral opgelucht. Werder-directeur Thomas Eichin: „Eljero is tevreden, Feyenoord is tevreden en wij zijn tevreden hiermee.” De aanhang is een stuk minder bescheiden. „Wat is de overeenkomst tussen Elia en zijn afkoopsom?”, twittert een Duitse voetbalfan. „Beide zijn null.”

Elia zegt dat hij dankzij zijn vrouw een stuk wijzer is geworden. „Ik zei te vaak dingen die ik dacht, maar soms moet ik gewoon mijn mond houden.” Ook wil Elia niet alleen nog opvallen met zijn blitse bolides. „Ik kom gewoon lekker met de auto van de sponsor naar de club.”

    • Robert Hüsken