Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

DvdW: over de eerste niet-Europese winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de eerste niet-Europese winnaar van de Nobelprijs literatuur, die vandaag 74 jaar geleden stierf.

Rabindranath Tagore (1861-1941), een dichter en korte-verhalenschrijver uit Calcutta die in het Bengaals en het Engels schreef, kreeg in 1913 de Nobelprijs voor de Literatuur – als eerste Aziaat, wordt er altijd bij gezegd, maar de Zweedse Academie liet niet na te onderstrepen dat Tagore vooral gelauwerd werd om de ‘eigen Engelse woorden’ waarmee hij ‘zijn poëtische gedachten tot deel van de westerse literatuur maakte’.

In Nederland werden sommige van zijn gedichten, toneelstukken en filosofische werken vertaald door Frederik van Eeden (1860-1932). In 1950 werd zijn gedicht ‘Jana-Gana-Mana’ (‘Heer van het hart van het volk’) de tekst van het volkslied van India.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.