Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Doden bij aanval op hotel in Mali - ‘nog tien mensen gegijzeld’

De president van Mali Ibrahim Boubacar Keita gisteren tijdens een bezoek aan Malinese troepen in de buurt van hoofdstad Bamako.
De president van Mali Ibrahim Boubacar Keita gisteren tijdens een bezoek aan Malinese troepen in de buurt van hoofdstad Bamako. AFP / Habibou Kouyate

Bij een aanval van gewapende islamitische militanten op een hotel in Mali zouden zeven mensen om het leven zijn gekomen, onder wie vier soldaten. Zo’n tien mensen zouden in gijzeling zijn genomen, meldt persbureau Reuters.

Het hotel dat onder vuur werd genomen ligt in de buurt van een legerbasis in Sévaré, zo’n vijftien kilometer van de stad Mopti in het midden van het land. Na de aanval, die vanochtend begon, omsingelde het Malinese leger het hotel en klonk er volgens ooggetuigen geweervuur, waarna rookpluimen boven het hotel te zien waren. De omgeving van het hotel is afgezet.

In het hotel werden vanavond volgens het Malinese leger nog altijd zo’n tien mensen in gijzeling gehouden. Onder de gegijzelden zijn Russen, zo meldde het Russische persbureau Interfax vanavond. Verder zijn er onbevestigde berichten dat ook mensen uit Oekraïne, Zuid-Afrika en Frankrijk worden vastgehouden.

Het hotel, Byblos genaamd, wordt veel gebruikt door VN-militairen en -personeel. Sévaré ligt circa 500 kilometer van Gao, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd.

Mali geregeld opgeschrikt door terreur

Het noorden van Mali viel in 2012 in handen van islamitische extremisten, waarna de militanten de belangrijkste delen van het land in handen dreigden te krijgen. Frankrijk viel vervolgens in 2013 het land binnen om de extremisten te verdrijven. Hoewel er nog altijd buitenlandse soldaten in Mali zijn, blijft het land instabiel en plegen extremisten geregeld met succes aanslagen.