Dit is vandaag belangrijk

Foto AP

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is wat je vandaag moet weten.

Hij zond illegale livestreams van de Eredivisie uit, trok duizenden kijkers en verdiende geld aan advertenties. Maar nu heeft hij een probleem. FOX Sports weet wie de man achter JanLul.com is en daagt hem voor de rechter. En dat is voor het eerst.

“De Uber van de oceanen”, worden ze al genoemd. Start-up Flexport, van een Nederlandse oprichter, laat bedrijven internationaal vrachtverkeer online afhandelen. Het haalde een investering van 18 miljoen euro op, PayPal-oprichter Peter Thiel is fan.

Ooit van Amitabh Bachchan, Salman Kahn of Akshay Kumar gehoord? Ze behoren tot de tien rijkste acteurs ter wereld.

Poldernieuws

Nederlandse voetbalclubs worden steeds armer, in vergelijking met Duitse en Britse collega’s. Een populaire oplossing, volgens het FD: haal geld op bij bedrijven, en maak ze aandeelhouders.

Als je in Nederland nog nauwelijks spaarrente krijgt, waarom verkas je niet naar een Duitse bank? Volgens start-up WeltSparen is je geld écht veilig gestald. (Z24)

Een mysterieuze ‘Stichting Datarechten’ claimt bij bedrijven geld voor het gebruik van persoonsgegevens, namens particulieren. Is dat oplichting of nobel vrijwilligerswerk? (De Telegraaf)

While you were sleeping… in the US

De activistische belegger Bill Ackman heeft grote plannen met Oreo-koekjes, schrijft The Wall Street Journal.

Koffie halen en kopiëren? Niet als je stagiair bent in Silicon Valley. Business Insider maakte een lijstje van meest lucratieve stageplaatsen.

Ook na de dood van Steve Jobs komen er nog details over zijn privéleven naar buiten. Fortune publiceert een brief waarin Job’s ex hem vraagt om 25 miljoen dollar.

While you were sleeping… in Asia

China geeft ruim 130 miljard dollar uit om de vrije val op de beurs te stoppen, schrijft de Financial Times.

Lotte een meisjesnaam? In Azië is het een machtig zakenimperium en er woedt een felle strijd over wie de baas mag zijn, aldus The Wall Street Journal.

Doordat nummerborden zo belachelijk duur zijn in China willen steeds meer Chinese een auto huren, bericht Bloomberg.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

 

    • NRC Q