Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Dit gebeurt er verder op het WK-zwemmen

Er wordt niet alleen gewaterpolood in Kazan. De zwemmers maakten zich de afgelopen dagen ook op voor het WK. Met wisselend succes. Vandaag staan er wel twee Nederlandse zwemsters in de finale.

Bij de vrouwen

Femke Heemskerk ging als topfavoriete naar de WK op de 200 meter vrije slag, maar de Nederlandse eindigde woensdag na een paar dagen waarin ze „met zichzelf in de knoop zat” tot haar grote teleurstelling als achtste en laatste in de finale in Kazan.

Diezelfde Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo bereikten gisteren de eindstrijd op de 100 meter vrije slag, met de vierde respectievelijk vijfde tijd in de halve finale, genoeg voor een finaleticket. Kromowidjojo werd in haar race tweede in 53,78, ruim achter de Australische Cate Campbell (52,84). Heemskerk tikte in de tweede halve finale na 53,38 aan. De Zweedse Sarah Sjöström (52,78) en Cate’s zusje Bronte Campbell (53,00) waren sneller. Vandaag zijn de finales te zien om 16:15 bij de NOS op NPO 2.

Bij de mannen

Sebastiaan Verschuren greep woensdag naast een finaleplaats op de 100 meter vrije slag. De 26-jarige Amsterdammer zette met 48,59 de twaalfde tijd neer in de halve finales. De nummer vijf van de Olympische Spelen in 2012 op het koningsnummer kwam een tiende van een seconde te kort.

Bij de eindstrijd won de Chinees Ning Zetao verrassend het koningsnummer. Op de 100 meter vrije slag was Ning Zetao sneller dan de Australische favoriet Cameron McEnvoy (zilver) en de Argentijn Federico Grabich (brons).