De kippenvelmeter

Rijkert Knoppers bespreekt recente uitvindingen.

Een sensor die precies in kaart brengt welke liedjes en films de rillingen over je rug laten lopen, zou die ooit in de handel verkrijgbaar zijn? Aan het onderzoek op dit gebied zal het niet liggen. Het begon allemaal toen prof. Young-Ho Cho van het Koreaans onderzoeksinstituut KAIST op tv een talentenshow zag, waarbij het publiek de kwaliteit van de gezongen liedjes moest beoordelen. Cho vroeg zich af of de mening van het publiek niet op een objectieve manier te meten viel. En zo ontwikkelde hij een flexibele sensor, die constateert wanneer de huidspiertjes zich samentrekken.

De sensor van 20 mm bij 20 mm is gemaakt van een elektriciteitsgeleidende kunststof met condensatoren in een silicium substraat. Een 28-jarige proefpersoon kreeg de sensor op de onderarm aangebracht en moest vervolgens een handvol ijsklontjes vastpakken. Door de plotselinge koudeschok gingen de haren op zijn arm onmiddellijk rechtop staan, wat de sensor feilloos registreerde.

Over deze eerste resultaten is inmiddels in het Amerikaans vakblad Applied Physics Letters een artikel verschenen. Cho wil nu een commerciële versie van de sensor ontwikkelen, die over een jaar of drie op de markt verkrijgbaar moet zijn.

Heeft hij kans van slagen?

Op het gebied van gadgets is veel mogelijk, maar het is de vraag of veel mensen plezier beleven aan een kippenvelsensor. De de kans lijkt groot dat de vinding van Cho niet verder komt dan nice-to-knowberichten op internet.

    • Rijkert Knoppers