Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De hoogtepunten van het allereerste Republikeinse debat

Het allereerste Republikeinse presidentiële debat van Fox in Cleveland ging wat moeizaam van start. De soms vlijmscherpe vragen van de debatleiders leverden echter memorabele hoogtepunten op die de race voor de nominatie van de GOP de komende weken zullen bepalen.

De tien Republikeinse kandidaten die mochten debatteren in Cleveland. Vlnr. Chris Christie, Marco Rubio, Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump, Jeb Bush, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul en John Kasich.
De tien Republikeinse kandidaten die mochten debatteren in Cleveland. Vlnr. Chris Christie, Marco Rubio, Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump, Jeb Bush, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul en John Kasich. Foto AP / John Minchillo

Het allereerste Republikeinse presidentiële debat van Fox in Cleveland ging wat moeizaam van start. De scherpe vragen van de debatleiders leverden echter memorabele hoogtepunten op die de race voor de GOP-nominatie de komende weken mogelijk zullen bepalen.

Twitter avatar davidjoachim David Joachim, NYT The hosts are talking about the candidates as if they’re not there. Awkward?
Twitter avatar PowerPost PowerPost MODERATORS, you are NOT THE CANDIDATES.

Trump onderscheidt zich

De eerste vraag van het debat was meteen een waarmee een ongewoon kalme Donald Trump zich onderscheidde. De debatleiders vroegen aan de tien kandidaten om te beloven dat, als zij uitgeschakeld worden, de uiteindelijke presidentskandidaat in de algemene verkiezingen zullen steunen. Alleen Trump wilde niet uitsluiten dat hij - bij voldoende draagvlak - als onafhankelijke kandidaat verder zou gaan.

De vraag was ingegeven door eerdere uitspraken van Trump, die zich onvoldoende gesteund voelt door de Republikeinse Partij. Een onafhankelijke gooi naar het presidentschap zou schadelijk kunnen zijn voor de kansen van de uiteindelijke presidentskandidaat.

Twitter avatar ZekeJMiller Zeke Miller Rand jumps in to hit Trump: “He buys and sells politicians all the time”
Twitter avatar RosieGray Rosie Gray whoa Rand Paul launches broadside against Trump based on Clinton connection

Journalist Ashley Parker tekende voor The New York Times de gemengde reactie van het publiek op Trump. “Hij is eerlijk. Of je het nu leuk vindt of niet”.

Veto Corleone

Jeb Bush kreeg de kans om nogmaals de vraag te beantwoorden of hij, als hij in de positie was geweest van zijn broer en voormalig president George W. Bush, Irak was binnengevallen. Dit keer leek Bush zijn antwoord paraat te hebben.

“It was a mistake, I wouldn’t have gone in,”

Bovendien kreeg Bush de kans zich als een sterke conservatieve Republikein te profileren met een snedige oneliner.

They call me Veto Corleone because I vetoed 2,500 separate line items in the budget.

Trump: Mexicanen en vrouwen

Trump kreeg de mogelijkheid om zijn controversiële uitspraken over criminele Mexicaanse illegale immigranten toe te lichten. De vastgoedmagnaat nuanceerde deze door te benadrukken dat de muur die hij langs de grens met Mexico wil bouwen een doorgang krijgt voor immigranten die geen criminele bedoelingen hebben. Trump:

“The reporters — because they are a very dishonest lot in politics — they didn’t cover my statements as I said them, I said we need to build a wall and it has to be built quickly. I don’t mind having a big, beautiful door in that wall so people can come into this country legally. But we need to build a wall.”

Maar debatleider Megan Kelley wilde hem aanpakken op zijn seksistische opmerkingen over vrouwen

Twitter avatar peterbakernyt Peter Baker Trump dismisses his past offensive comments about women as just having fun and decries political correctness.

… en zijn loyaliteit aan de Republikeinse partij:

Opstootje Christie en Paul

Gouverneur van New Jersey Chris Christie en senator Rand Paul kregen het aan de stok over de surveillancepraktijken van de NSA. En het werd een beetje persoonlijk.

Kasich is ‘ouderwets’ maar ook modern

John Kasich, gouverneur van Ohio, sprak desgevraagd zijn steun uit voor het homohuwelijk. Volgens The New York Times leverde hem dat belangrijke punten op als gematigde kandidaat. Kasich:

I just went to a wedding of a friend of mine who happens to be gay. Because someone doesn’t think the way I do doesn’t mean that I can’t care about them or can’t love them. So if one of my daughters happened to be that, of course I would love them. And I would accept them because, you know what, that’s what we’re taught when we have strong faith.

Twitter avatar JohnJHarwood John Harwood Governor of Ohio introduced himself to national audience quite well tonight

Hoogtepunten van het ‘KiddieDebate’

Foto AP / John Minchillo

De zeven Republikeinse presidentskandidaten in het voorprogramma van het eerste debat op Fox. Vlnr. Jim Gilmore, Lindsey Graham, Bobby Jindal, Rick Perry, Rick Santorum, Carly Fiorina en George Pataki. Foto AP / John Minchillo

Voordat de tien Republikeinse presidentskandidaten waaronder - Trump, Bush en Rubio - het in het eerste echte debat tegen elkaar opnamen, was er een kans voor de politici die niet hoog genoeg in recente peilingen stonden om zich aan het Amerikaanse publiek te presenteren. Hoewel het gepresenteerd werd als een debat (First Fox News-Facebook Republican Debate), was het meer een vragenronde.

Twitter avatar DomenicoNPR Domenico Montanaro #HappyHourDebate takeaway: The candidates didn’t debate EACH OTHER, but tried to punch up, whether it was Trump, less so Bush, Kasich

Omdat First Fox News-Facebook Republican Debate nogal een grote mondvol was, namen de kandidaten de benaming voor dit evenement over van voormalig CEO van Hewlett-Packard Carly Fiorina: het Happy Hour Debate. Dit sloeg niet op het feit dat de zaal, de Quicken Loans Arena in Cleveland, bijna volledig leeg was omdat toeschouwers in de kroeg zaten. Mashable noemde het ‘The GOP’s empty seat debate‘.

Twitter avatar chronsciguy Eric Berger I know politicians have major egos, but it has to be pretty crushing to look out and see this audience. (NYT photo). http://t.co/0FRHs7g7Or
Twitter avatar GlennThrush Glenn Thrush Empty seats behind the moderator are a nice touch.
Twitter avatar StuPolitics Stuart Rothenberg Already a little surreal. Like a ballgame with nobody in the seats.

De ontmoeting van de zeven kandidaten werd al gauw op Twitter omgedoopt tot het #FoxKiddieDebate, aangezien de politici die er volgens de peilingen echt toe deden pas om 3 uur ‘s nachts Nederlandse tijd aan bod kwamen. Dit was de kindertafel, de ‘volwassenen’ kwamen later aan bod.

Twitter avatar RobertsDan Dan Roberts So far this mainly seems to be about Fox News trying to justify why it relegated this lot to the kids table… by throwing food at them.
Twitter avatar GlennThrush Glenn Thrush FOX contributor @ByronYork on FOX arguing that the 5pm debate is “big deal” cos candidates don’t have to be onstage with @realDonaldTrump
Twitter avatar DavidCornDC David Corn I hope everyone in #FoxKiddieDebate got a nice gift bag and a piece of cake.

Onder andere kandidaat Rick Perry, die ook in de race was voor de Republikeinse nominatie voor 2012, kreeg de vraag: waarom doe je eigenlijk mee? In een van de debatten in 2011 tekende hij zijn politieke doodsvonnis door te vergeten welke drie federale organisatie hij wilde afschaffen: “Oops“. Perry moest zijn uitspraken toelichten waarin hij zei vier jaar geleden niet klaar te zijn voor het presidentschap:

Andere hoogtepunten van het debat waren de harde woorden die Lindsey Graham had voor Democratische kandidaat Hillary Clinton. Ook sprak hij fel over het inzetten van troepen in Irak en Syrië in de strijd tegen IS.

“If I am president of the United States, we’re going to send soldiers back to Iraq, back to Syria, to keep us from being attacked here and keep soldiers in Afghanistan because we must.”

De Republikeinse kandidaten lieten ook weten hoe ze het beleid van de Obama-regering wilden terugdraaien op hun allereerste dag in het Witte Huis.

Fiorina werd na afloop van het pre-debat bestempeld als de winnaar. Volgens een peiling van Fox waren 83 procent het eens dat zij het sterkst uit het vraaggesprek kwam. Ook The Washington Post liet via de zoekopdrachten op Google zien hoe goed de politica het deed.

Het sprak echter niet in het voordeel van de voormalige topvrouw van Hewlett Packard, dat een van haar stafleden haar afsluitingstekst in de printer van het hotel had laten liggen.

Twitter avatar SergioGor Sergio Gor Someone left their closing statement for tonight’s @FoxNews debate in the hotel printer.Can you guess who?@LaCivitaC http://t.co/p6rWhnFGAU