Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Commissie bepleit voor onopgeloste moorden

Foto ANP / Roos Koole

Er moet een onafhankelijke adviescommissie komen waar nabestaanden en slachtoffers van ernstige misdrijven kunnen vragen onopgeloste moorddossiers nog eens opnieuw te onderzoeken. Dat schrijven nabestaanden van tien vermoorde of onder verdachte omstandigheden verdwenen slachtoffers in een brief aan minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

Nabestaanden die “twijfelen aan de wijze waarop politie en het openbaar ministerie een opsporingsonderzoek hebben verricht” kunnen nu nergens terecht, schrijft advocaat Job Knoester. Zij hebben “geen daadwerkelijke stem of mogelijkheid invloed uit te oefenen op het onderzoek”.

‘Kans op acceptatie vergroten’

Volgens Knoester stuiten zij zelfs op weerstand bij het OM als ze om onderzoek vragen. Een onafhankelijke commissie zou de kans op acceptatie van de bevindingen vergroten, schrijft de advocaat.

“[...] ook wanneer de conclusies niet aan de verwachtingen zouden voldoen. Nu wordt bemerkt dat die acceptatie veelal niet of in mindere mate aanwezig is, mede vanwege het gebrek aan inzichtelijkheid en begrijpelijkheid van bepaalde beslissingen en conclusies in het opsporingsonderzoek, alsmede het gevoel niet gehoord te worden in deze fase terwijl het het onderzoek naar het overlijden of vermist raken van een van de naasten betreft.”