Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bronte Campbell wint 100 meter - Nederlanders naast het podium

De Australische Bronte Campbell heeft op het WK Zwemmen in Kazan de 100 meter vrije slag gewonnen. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk werden vierde en vijfde en belandden dus net naast het podium.

Bronte Campbell (links) viert haar gouden medaille met haar zus Cate, die het brons pakte.
Bronte Campbell (links) viert haar gouden medaille met haar zus Cate, die het brons pakte. Foto AFP / Christophe Simon

De Australische Bronte Campbell heeft op het WK Zwemmen in Kazan de 100 meter vrije slag gewonnen. Ze tikte aan voor de Zweedse Sarah Sjöström, die zilver pakte, en haar zusje Cate Campbell, die het brons krijgt. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk werden vierde en vijfde en grepen net naast het podium.

De 21-jarige Campbell lag na 50 meter al aan kop en hield dat vol op de tweede baan, hoewel Sjöström nog kwam opzetten. De Australische pakte het goud in 52,52 seconden en hield de wereldtitel daarmee in de familie. Sjöström klokte 52,70, de oudste Campbell (23 jaar) werd derde in 52,82.

Kromowidjojo en Heemskerk konden niet meekomen met de Australische zusje en Sjöström. ‘Kromo’, de olympisch kampioene van Londen, klokte 53,17 en zette daarmee knap haar beste tijd van dit seizoen neer. Heemskerk, die eerder deze week in Kazan als favoriete bezweek onder de druk op de 200 vrij, moest genoegen nemen met 53,58. Dat is bijna een seconde boven de toptijd van 52,69 die ze in april neerzette in Eindhoven. Samen met Cate Campbell voerde Heemskerk met die tijd de wereldranglijst van dit jaar aan.

‘Kromo’ tevreden, Heemskerk weer teleurgesteld

Kromowidjojo toonde zich na afloop voor de camera’s van de NOS tevreden over haar vierde plek. “Het ging lekker, ik zwom een stuk harder dan donderdag. Ik ben hier wel gelukkig mee. Voor nu dan”, voegde ze daar snel aan toe. Voor Kromowidjojo is het WK een opstapje richting de Olympische Spelen in Rio van volgend jaar:

“Ik ging nou niet echt met de snelste inschrijftijd het bad in. Het is prima om dan vierde te worden. Eigenlijk ben ik daar heel tevreden mee. Zeker gezien de meiden die de top drie vormen. Ik zwem hier mijn beste seizoenstijd en zit ook dicht bij mijn beste tijden ooit. Dit is een stapje naar meer. We gaan het volgend jaar zien.”

Twitter avatar ranomikromo Ranomi Kromowidjojo Never thought Id be so happy with a fourth place, but I am! Was a pleasure racing against Bronte, Sarah and Cate! http://t.co/NSu18HrGAt

Heemskerk toonde zich teleurgesteld over haar vijfde plek en vooral over haar tijd. “Ik had er zin in. Ik weet heus wel dat ik veel energie heb verloren afgelopen dagen, maar het was gewoon niet goed. Ik kon het niet volhouden in het laatste stukje”, aldus de zwemster.

In ander WK-nieuws

  • Inge Dekker plaatste zich vanavond voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De wereldkampioene van 2011 op dit niet-olympische nummer klokte in de tweede halve finale 25,90 seconden. Daarmee kwalificeerde Dekker zich als zevende voor de eindstrijd van morgen.
  • Groot-Brittannië pakte in een zinderende finale het goud op de 4 x 200 meter vrije slag. De Britten waren de VS net te snel af, Australië werd derde. Nederland kwam zoals verwacht niet in de buurt van de medailles en werd zevende in de finale. Maar Dion Dreesens, Kyle Stolk, Joost Reijns en kopman Sebastiaan Verschuren zwommen wel naar een nieuw nationaal record: 7.09,75.
  • De Australische zwemmer Mitchell Larkin heeft na het goud op de 100 meter rugslag ook de dubbele afstand gewonnen. De Pool Radoslaw Kawecki pakte zilver in 1.54,55, het brons ging voor eigen publiek naar Evgeni Rilov uit Rusland (1.54,60).
  • De achttienjarige Kanako Watanabe uit Japan heeft voor een grote verrassing gezorgd door het goud te pakken op de 200 meter schoolslag. Ze troefde de Deense favoriete Rikke Möller Pedersen af.
  • De Duitse zwemmer Marco Koch maakte in de finale van de 200 meter schoolslag een einde aan de dominantie van de Hongaar Dániel Gyurta. De 25-jarige Koch versloeg de olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen in de WK-finale in Kazan.