Zo verdienen Bollywood-sterren meer dan Johnny Depp en Brad Pitt

Foto: Skip the Budgie/Flickr

In het Westen kent men ze nauwelijks, in India zijn het halfgoden: Amitabh Bachchan, Salman Khan en Akshay Kumar. Dansende, zingende superhelden in kleurrijke Bollywood-films die jaarlijks miljoenen mensen trekken. Met inkomens van 33,5 miljoen dollar (Bachchan en Khan) en 32,5 miljoen (Kumar), behoren ze tot de top tien bestverdienende acteurs wereldwijd - zelfs Johnny Depp en Brad Pitt kunnen daar niet aan tippen.

Dat bleek deze week uit een door Amerikaans zakentijdschrift Forbes uitgegeven overzicht met de best verdienende acteurs van 2015:

Hoewel nergens ter wereld zoveel films gemaakt worden als in India en jaarlijks 2.7 miljard mensen een film bezoeken - ruim twee keer zoveel als in de VS, gaat er relatief weinig geld in om. Volgens de Financial Times komt de jaarlijkse omzet van Bollywood neer op 2 tot 2.5 miljard dollar. Ter vergelijking: in Hollywood spreken we over 60 miljard.

Hoe komt het dan dat deze drie acteurs toch zoveel weten te verdienen?

1. Sponsoring

Volgens Rajinder Dudrah, universitair docent Film en Media aan de Universiteit van Manchester, ligt het juist aan het geld dat deze acteurs opdoen buiten hun films. Dudrah:

“De inkomsten uit films bedragen slechts 30 tot 40 procent van hun jaarlijks salaris.”

Indiase acteurs verdienen het meeste aan hun sponsoren, en die hebben ze véél. Het aantal producten waar Bollywood-sterren hun gezicht aan verlenen, is ongelofelijk hoog, zegt Dudrah. Salman Khan maakt reclame voor producten variërend van cement tot shampoo en luxe horloges:

2. Televisieshows

Maar niet alleen sponsorcontracten leveren Bachchan, Khan en Kumar veel geld op, ze krijgen ook nog heel wat uit hun televisiewerk. Bachchan is dit jaar begonnen aan zijn negende seizoen Who Wants To Be A Millionaire?, waar wekelijks 5,2 miljoen mensen naar kijken. De conservatiefste schattingen over wat hij daar per show verdient, zijn 500 duizend euro. Khan is de presentator van de Indiase variant van Big Brother, en Kumar presenteert Dare 2 Dance.

3. Ze spelen in meer films per jaar

Bollywood is in extreme mate een ‘superstercinema’, zegt Rachel Dwyer, hoogleraar Indiase Cultuur en Cinema aan de Universiteit van London. Bij het huis van de 72-jarige Bachchan in Mumbai verzamelen zich elke zondag honderden mensen om een glimp van hem op te vangen. Iedere film waar Bachchan, Khan of Kumar in speelt, is gegarandeerd een succes. Dat geeft ze macht over de productiemaatschappijen. Dwyer: “Welk bedrag ze ook vragen, krijgen ze betaald.”

Nog steeds is dat wel beduidend minder dan wat bijvoorbeeld een Leonardo Dicaprio voor een film krijgt. Bollywood-producties zijn vele maten kleiner dan die van Hollywood. De wereldwijde opbrengst van komediefilm P.K. uit 2014, de lucratiefste Bollywood-film aller tijden, was 100,4 miljoen dollar. Avatar, de best verkopende film ooit, bracht 2.7 miljard dollar op.

Maar waar de Indiase acteurs zich in onderscheiden, is de frequentie waarmee ze in films verschijnen. Bachchan speelde in zijn hele carriere in meer dan 180 films. Actieheld Kumar, die nog maar sinds 1992 bezig is, was al in 150 films te zien. Het is niet gek voor Bollywood-acteurs om jaarlijks in vier blockbusters te spelen. En na verschijning in de bioscopen worden de films vaak nog doorverkocht aan grote, internationale satelliet tv-zenders. Levert ook weer extra roepie op.

4. Ze delen in de wereldwijde winst

Bovendien: het bedrag dat ze voor hun films krijgen, wordt sinds ongeveer vijftien jaar steeds hoger, zegt universitair docent Dudrah. Want wat is het geval? Bollywood-films zijn de afgelopen jaren in de rest van de wereld steeds populairder geworden, onder andere onder de vele Indiërs die naar het buitenland zijn verhuisd. De grote acteurs zagen vervolgens al die dollars, euro’s en yen naar de filmproductiehuizen stromen.

Dudrah:

“Toen wilden ze niet alleen nog maar een vast bedrag voor de film, maar ook een percentage van de wereldwijde opbrengst. Dat heeft ze enorm rijk gemaakt.”

    • Guus Ritzen