Sluipwesplarve herprogrammeert spin

Ook spinnen zijn te hacken. De larven van een sluipwesp dwingen spinnen om een stevig beschermend web te weven. Als de zombiespin het web af heeft, eet de larve het spinnetje op en verpopt.

Japanse biologen van de universiteit van Kobe hebben nu ontdekt dat deze gehackte spinnen een web weven dat ze normaal gesproken alleen bouwen vlak voordat ze gaan vervellen. Woensdag presenteerden ze dat idee in het Journal of Experimental Biology.

Een vervellende spin is kwetsbaar en past dan zijn web aan. Eerst maakt hij het ‘kleefwiel’ los, de spiraaldraad over het hele web heen. Daarna verstevigt hij de overgebleven draden én hij hangt het web vol pluizige ‘sierdraden’ die licht weerkaatsen, om te voorkomen dat vogels en grote insecten het web kapot vliegen.

Het web dat de sluipwesplarve voor zich laat bouwen lijkt sprekend op zo’n vervelweb. Het web is zelfs wat steviger dan een spinnenweb: de larve laat de spin steeds opnieuw dezelfde draden verstevigen, als een klein weefmachientje.

Het is nog onbekend met welke moleculen de sluipwesplarve de spin manipuleert. De Japanners vermoeden dat de larve een vervelhormoon maakt als het tijd is om te verpoppen en dat de spin daardoor een vervelweb gaat bouwen.