‘Bijna 100 miljoen Facebookgebruikers bestaan niet.’ Klopt dat?

Foto iStock

‘Bijna 100 miljoen Facebookgebruikers bestaan niet’, kopte Metro vorige week in een artikel over een vermeende online kinderlokker. Zijn er echt zo veel nepprofielen op Facebook? En wat voor mensen zitten daar achter?

Waar is het op gebaseerd?

In het laatste jaarverslag van Facebook staat de schatting dat ongeveer 5 procent van de totale gebruikers zogenoemde dubbelaccounts zijn, en 2 procent bedrijfjes die per ongeluk of expres een profielpagina aanmaken terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling is. Aangezien Facebook eind 2014 1.393 miljoen ‘trouwe gebruikers’ had, betekent dat ruim 97 miljoen nepaccounts. Bijna 100 miljoen dus.

Bewijst dit ook dat 100 miljoen gebruikers niet bestaan?

Wanneer ben je eigenlijk een gebruiker van Facebook? Als de netwerksite daadwerkelijk 1,3 miljard actieve gebruikers heeft, zou dat betekenen dat ruim een zesde van de wereldbevolking op Facebook zit. Dat is nogal wat.

Bij de gebruikersaantallen die Facebook claimt, zijn in het verleden weleens vraagtekens gezet. Zo is definitie die Facebook hanteert nogal ruim: een ‘actieve gebruiker’ is bijvoorbeeld ook iemand die op een andere website een foto liket, maar niet op Facebook heeft ingelogd. Uit het jaarverslag blijkt dat Facebook zelf ook niet precies weet hoeveel gebruikers het heeft. Mensen die het sociale netwerk verkeerd gebruiken, en daarmee de servicevoorwaarden schenden, vormen namelijk een “inherent probleem”.

Welke mensen zitten daar achter?

Facebook schat dat in totaal 7 procent van de gebruikers een ‘dubbel’ of een ‘vals’ profiel heeft. In de eerste categorie gaat het om mensen die meerdere profielen hebben, onder hun eigen naam of die van iemand anders. In de tweede categorie vallen profielen van ‘niet-menselijke entiteiten’: denk aan gebruikers die per ongeluk voor hun bedrijf in plaats van een company page een persoonlijk profiel aanmaakten, of gebruikers die het leuk vinden om hun hond ook een eigen account te geven.

beast

Ook undesirable accounts vallen in deze categorie; dit zijn bijvoorbeeld profielen die worden gebruikt voor verspreiden van spam.

Niet allemaal digitale kinderlokkers dus, maar het aantal van bijna 100 miljoen nep-accounts klopt wel.

    • Anne-Martijn van der Kaaden