Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Antidopingagentschap onderzoekt dopinggebruik topatleten

Atleet Nadine Broersen in de startblokken tijdens een training op de atletiekbaan op Papendal. De Nederlandse atletiekploeg is in voorbereiding op het WK atletiek in Beijing.
Atleet Nadine Broersen in de startblokken tijdens een training op de atletiekbaan op Papendal. De Nederlandse atletiekploeg is in voorbereiding op het WK atletiek in Beijing. Foto ANP / Jerry Lampen

Het antidopingagentschap WADA laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar de beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik onder internationale topatleten, zo meldt de organisatie op de website.

Aanleiding is de documentaire Doping - Top Secret: The Shadowy World of Athletics, vorig weekend uitgezonden op de Duitse tv-zender ARD. De docu was gebaseerd op uitgelekte informatie van de International Association of Athletics Federations (IAAF). Een database met 12.000 bloedtesten van zo’n 5.000 atleten, afgenomen tussen 2001 en 2012, werd ingezien door ARD en de Britse krant The Sunday Times.

Volgens experts zou een derde van de medailles tussen 2001 en 2012 van evenementen als de Olympische Spelen gewonnen zijn door sporters met twijfelachtige testresultaten. Achthonderd atleten zouden “sterk suggestieve” bloedwaarden hebben gehad (een op de zeven deelnemers in de dataset), slecht een derde van hen kreeg te maken met sancties of onderzoek.

reactie atletiekbond

IAAF-voorzitter Lamine Diack noemde het maandag “belachelijk” dat de internationale atletiekbond nalatig zou zijn geweest op het gebied van dopingbestrijding. Medaillewinnaars moeten het eremetaal mogelijk inleveren als ze, al dan niet met de nieuwste opsporingstechnieken, alsnog positief worden bevonden, zei hij. De IAAF is sinds 2009 gemachtigd om atleten met afwijkende bloedwaarden te schorsen.

“Er zijn beschuldigingen gemaakt, maar er is geen bewijs. We willen ze serieus bekijken. De suggestie dat onze bond nalatig is geweest met de tests is belachelijk.”

Diack benadrukte dat zijn bond een voortrekkersrol heeft gespeeld in de strijd tegen doping.

“Ik geloof dat de IAAF altijd al de overtuiging heeft gehad dat het twijfels bij sportprestaties van atleten niet kan toestaan.”

Over drie weken vindt het WK Atletiek plaats, van 22 tot en met 30 augustus in de Chinese hoofdstad Beijing.

russische sporters

In december zond de ARD een documentaire uit over het grootschalige dopinggebruik van Russische atleten: Geheimsache Doping - Wie Russland seine Sieger macht. Volgens de docu zet de Russische staat sporters aan tot gebruik van verboden middelen, om positieve dopingtesten vervolgens onder het vloerkleed te vegen. De WADA stelde toen ook een onderzoek in, die naar verwachting tegen het eind van het jaar bevindingen zal presenteren.

IAAF-voorzitter Diack reageerde toen al “geschokt” in een interview met de BBC.