Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Actrice

Tientallen jaren terug zag ik met mijn moeder een voorstelling van Ellen Vogel in de stadsschouwburg in Utrecht. Mijn moeder was onder de indruk en verbolgen dat er na afloop geen bloemen waren voor mevrouw Vogel. Die aardige traditie had de schouwburgdirectie net afgeschaft. Vier jaar terug was ik in de gelegenheid om Ellen Vogel te ontmoeten bij een boekpresentatie. Ik gaf haar toen een reusachtig boeket bloemen en vertelde het verhaal van mijn moeder. Ellen Vogel ging door de knieën, hief haar gevouwen handen ten hemel en zei: „Bedankt mevrouw voor de bloemen die uw zoon mij alsnog namens u overhandigt.”

Bert van Nieuwenhuizen